Home / Ειδήσεις / Ένωση Κεντρώων κατά Κατρούγκαλου: Υπολογίσατε λάθος τις μειώσεις στις συντάξεις

Ένωση Κεντρώων κατά Κατρούγκαλου: Υπολογίσατε λάθος τις μειώσεις στις συντάξεις

Ερώτηση στη Βουλή

«Τίθεται σοβαρό θέμα για το αν οι μειώσεις που έγιναν είναι σύννομες αφού δεν έγιναν με βάση το συντάξιμο μισθό…»

Τους λανθασμένους υπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, που επέφεραν εξοντωτικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για περισσότερους από 100.000 δικαιούχους, φτάνοντας μέχρι και το 50%, επισημαίνουν με κοινή ερώτηση τους προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, οι οκτώ βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

“Τίθεται σοβαρό θέμα για το αν οι μειώσεις που έγιναν είναι σύννομες αφού δεν έγιναν με βάση το συντάξιμο μισθό, ούτε τηρήθηκαν στις περιπτώσεις που το μεικτό ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ” τονίζουν οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, που καλούν τον υπουργό να τηρήσει τα προβλεπόμενα για την επανόρθωση της αδικίας στην επιβολή μειώσεων και το μη σύννομο αυτής.

“Είναι προφανές ότι οι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν τους επόμενους μήνες στην απόλυτη φτωχοποίηση αφού θα δουν στο λογαριασμό τους ακόμη και μηδενικές συντάξεις” προειδοποιεί η Ένωση Κεντρώων, που ζητά από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.

Η ερώτηση των οκτώ βουλευτών της Ενωσης Κεντρώων έχει ως εξής:

Όπως αποκαλύπτουν αρμόδιοι παράγοντες της ασφάλισης σε πληθώρα δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες, οι εξοντωτικές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων του Σεπτεμβρίου που φθάνουν έως και 50% οφείλονται σε λάθος επανυπολογισμό από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι μειώσεις αυτές ήταν μη αναμενόμενες τουλάχιστον ως προς αυτό το ποσοστό και έφεραν προ εκπλήξεως 160.000 περίπου συνταξιούχους, καθώς ο νόμος  4387/2016 πρόέβλεπε σαφώς ότι ο επανυπολογισμός των υφιστάμενων συντάξεων επρόκειτο να γίνει με  βάση το συντάξιμο μισθό και με συντελεστή 0,45% κατ’ έτος. Μάλιστα, ο νόμος αυτός προέβλεπε μειώσεις μόνο στις περιπτώσεις που το μεικτό ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερέβαινε τα 1300 ευρώ.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν, τα παραπάνω δεν τηρήθηκαν και τα νέα ποσά υπολογίστηκαν με συντελεστή 0,49% κατ’ έτος και με βάση τις καταβαλλόμενες συντάξεις και όχι σύμφωνα με όσα προέβλεπε ο ανωτέρω νόμος. Τίθεται, επομένως, σοβαρό θέμα κατά πόσο οι μειώσεις αυτές είναι σύννομες.

Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να επέλθουν δραματικές μειώσεις 100 έως 150 ευρώ το μήνα για πάνω από 100.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων.  Μάλιστα, τον ερχόμενο μήνα αναμένεται η κατάσταση να είναι ακόμα πιο δραματική, καθώς θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών και θα σημειωθεί το φαινόμενο πολλοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα να δουν στο λογαριασμό τους 1-5 ευρώ ή ακόμα και μηδενικές συντάξεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για το πώς προέκυψαν αυτά τα τόσο χαμηλά ποσά, όταν οι αρμόδιοι παράγοντες των ταμείων αλλά και η ηγεσία του Υπουργείου σας διαβεβαίωναν ότι οι περικοπές θα ήταν πολύ μικρότερες. Αντιθέτως, πολλά κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν ακόμα και μετά τα όσα βιώνουν οι πολίτες, να ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δε μείωσε τις κύριες συντάξεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι το συνταξιούχο δεν τον ενδιαφέρει πως λέγεται η σύνταξη που μειώθηκε, αν είναι κύρια, επικουρική, μέρισμα ή ο,τιδήποτε άλλο αλλά πόσα έχασε από το εισόδημά του το οποίο συρρικνώθηκε πλέον ασφυκτικά.

Ο αρνητικός αντίκτυπος που θα έχει στην ελληνική κοινωνία τους επόμενους μήνες η απόλυτη πλέον φτωχοποίηση των συνταξιούχων θα είναι τεράστιος, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συντάξεις αυτές κάλυπταν ανάγκες μελών της ευρύτερης οικογένειας του κάθε συνταξιούχου που πλήττονται από την ανεργία.

Κατόπιν των ανωτέρω, κύριε Υπουργέ ερωτάσθε:

1) Προτίθεστε να δώσετε επαρκείς εξηγήσεις στους πληγέντες συνταξιούχους για τις μη αναμενόμενες και μη σύμφωνες με το νόμο που εσείς θεσμοθετήσατε μειώσεις που τους επιβλήθηκαν;

2) Πώς σκοπεύετε να επανορθώσετε την αδικία στην επιβολή μειώσεων και το μη σύννομο αυτής ώστε να αποκαταστήσετε τη νομιμότητα;

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis