Home / Ειδήσεις / Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης 4 δισ. για τους φορολογούμενους

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης 4 δισ. για τους φορολογούμενους

Γεμάτος πληρωμές ο Δεκέμβριος

Κάθε ρεκόρ υπερφορολόγησης έσπασε η κυβέρνηση και τον Νοέμβριο, ενώ ο προϋπολογισμός αναζητά συνολικά έσοδα 7 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του χρόνου, προκειμένου να διατηρηθεί η υπέρβαση που καταγράφεται στο ενδεκάμηνο, με στόχο την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την ώρα που η πρόβλεψη για πλεόνασμα κοντά στο 1,1% του ΑΕΠ φαίνεται να εκπληρώνεται.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τον Νοέμβριο οι εισπράξεις υπερέβησαν τους στόχους αλλά με σαφώς μικρότερο ποσοστό έναντι των εντυπωσιακών επιδόσεων Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν εισπράξεις καθαρών εσόδων τον Νοέμβριο 4,544 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,474 δισ. ευρώ με την υπέρβαση να περιορίζεται σε 1,56%. Τον Οκτώβριο η υπέρβαση ήταν 22,65%!

Στο ενδεκάμηνο οι εισπράξεις φτάνουν τα 44,585 δισ. ευρώ με υπέρβαση κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ ή 5,79%, έναντι του στόχου των 42,145 δισ. ευρώ.
Τον Δεκέμβριο, ο στόχος αφορά σε είσπραξη εσόδων 6,962 δισ. ευρώ, καθώς μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων απαιτούν να μπει βαθιά το χέρι στις τσέπες των φορολογούμενων.

Ουσιαστικά, μέσα σε 20 ημέρες που απομένουν για να λήξει ο τελευταίος μήνας του χρόνου, πρέπει να πληρωθούν 4 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τέσσερις διαφορετικούς φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, αλλά και μηνιαίες δόσεις διαφόρων ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Πιο αναλυτικά, στις 30 Δεκεμβρίου λήγουν οι προθεσμίες για την καταβολή:

1) της πέμπτης δόσης ΕΝΦΙΑ του 2016 για πάνω από 6,36 εκατ. φορολογούμενους, που καλούνται να καταβάλουν 624 εκατ. ευρώ.
2) της έκτης ή της έβδομης μηνιαίας δόσης του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε σε 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα για τη χρήση του 2015. Το συνολικό ποσό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί είναι 1 δισ. ευρώ
3) της πρώτης δόσης ΦΠΑ ή ολόκληρου του ΦΠΑ Νοεμβρίου που βεβαιώθηκε στις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία, με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων εντός του Νοεμβρίου, αλλά και της δεύτερης δόσης του ΦΠΑ Οκτωβρίου που βεβαιώθηκε στις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων εντός του Οκτωβρίου. Το συνολικό ποσό ξεπερνά το 1 δισ.
4) των τελών κυκλοφορίας από πάνω από 5 εκατ. κατόχους οχημάτων. Το καταβλητέο ποσό ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ
5) των μηνιαίων δόσεων διαφόρων ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων. Στις 30/12 λήγουν οι μηνιαίες δόσεις για τις 100 δόσεις και της πάγιας ρύθμισης. Το συνολικό ποσό που πρέπει να εισπραχθεί ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Στο φορολογικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν ακόμα οι προθεσμίες υποβολής δήλωσης και απόδοσης ειδικού φόρου πολυτελείας (έως τις 27 Δεκεμβρίου), η υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μερίσματα και τόκους (28 Δεκεμβρίου).

Η υπερφορολόγηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, ενώ ο κίνδυνος να πέσουν έξω οι προβλέψεις για την είσπραξη φόρων είναι κάτι παραπάνω από ορατός αν συνυπολογιστεί ότι από την Πρωτοχρονιά θα τεθούν σε ισχύ και νέα φορολογικά μέτρα, όπως ΕΦΚ στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης, αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού, επιβολή φόρου στον καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στη σταθερή τηλεφωνία, στα μερίσματα, αλλά και την αύξηση ΦΠΑ σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Εξάλολου, χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΓΓΔΕ, τα ποσά των φόρων και των λοιπών επιβαρύνσεων υπέρ του Δημοσίου που έμειναν απλήρωτα τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ.

πηγή : newmoney.gr

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis