Home / Ειδήσεις / Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα 4,2 δισ. ευρώ -Η κυβέρνηση προειδοποιεί με εκλογές
ÊÔÉÑÉÏ ÂÏÕËÇÓ

Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα 4,2 δισ. ευρώ -Η κυβέρνηση προειδοποιεί με εκλογές

Η κυβέρνηση παίζει το πολιτικό παιχνίδι των πρόωρων εκλογών αν πιεστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα ανώτατης κυβερνητικής πηγής.

Σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους κυβερνητική πηγή με πολύ καλή γνώση του πεδίου των διαπραγματεύσεων στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα και συνολική συμφωνία ως το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα και συγκεκριμένα το Ταμείο ζητάει πακέτο μέτρων 4,2 δισ. ευρώ για μετά το 2018  με μείωση αφορολογήτου και συντάξεων εάν δεν πέσουν οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Τα μέτρα ύψους 4,2 δις προκύπτουν από τη διαφορά για το 2019-2020 μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ (3,5% που θέλουν οι πρώτοι και 1,5% που ζητούν οι δεύτεροι) που φθάνει στα 3,6 δισ. ευρώ συν τις επιπτώσεις από την ύφεση.

Η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή πρόσθεσε «δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, ποιος μπορεί να δεχθεί πακέτο μέτρων 4,2 δις. Το ξέρουν και αυτοί» αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Αν πιέσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ωστόσο, ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει μέτρα για το 2018. Οσον αφορά μετά το 2018, το Ταμείο αξιώνει πρόσθετα μέτρα, μείωση αφορολόγητου και συντάξεων και μάλιστα εμπροσθοβαρώς.

«Εμείς δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε προκαταβολικά, δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία  για κάτι τέτοιο», προσέθεσε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον Πολ Τομσεν του ΔΝΤ η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «σίγουρα πιστεύει ότι οι συντάξεις είναι υψηλές και το αφορολόγητο μεγάλο».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση για τους Ευρωπαίους, ότι «αν συζητούσαμε μόνο μαζί τους θα είχαμε κλείσει τη συμφωνία εδώ και δύο εβδομάδες», προσθέτοντας ότι Μοσκοβισί και Γιούνκερ έχουν δώσει εγγυήσεις για τα εργασιακά.

Οσον αφορά στη συμφωνία, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η εντολή από το eurogroup είναι ότι το staff level agreement πρέπει να έχει και την υπογραφή του ΔΝΤ.

Η ελληνική  πλευρά πάντως ποντάρει στο ότι οι Ευρωπαίοι θα πουν ότι η συμφωνία έχει κλείσει στο 95%΄και ότι το ΔΝΤ θα εκφράσει τις αντιρρήσεις του μεν, αλλά για να μην μπλοκάρει τη συζήτηση για το χρέος, θα ανάψει πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή η ελληνική πλευρά τη Δευτέρα περιμένει ότι θα υπάρξει  μεγάλη συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα, αλλά θα συνεχιστεί η συζήτηση για το staff level agreement  και παράλληλα για τα άλλα δυο, το χρέος και τα πλεονάσματα του 2018, ίσως σε μεταγενέστερο Eurogroup.

H ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θέλει πολιτική συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα.

Σε ότι αφορά στον κόφτη η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωε ότι η Αθήνα μπορεί να εξετάσει επέκταση το κόφτη αντί να πάρουμε τα μέτρα του ΔΝΤ αλλά το ΔΝΤ έχει απέχθεια στον κόφτη. «Εμείς λέμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη δέσμευση, μέτρα δηλαδή εντός του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Για τα εργασιακά η ίδια πάνα κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι  γραμμή μας είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευρωπαϊκή κανονική χώρα και να μην έχουμε κλαδικές συμβάσεις, τονίζοντας ότι «δεν θα πάμε πίσω από αυτό».

Για το ενδεχόμενο να παραταθούν πολύ οι διαπραγμάτευσης η ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που θέλουν λύση και δεν παίζει το σενάριο για  έξι ή επτά μήνες συζητήσεων.

Παραδέχτηκε, ακόμη, ότι για τα πλεονάσματα του 2019-2020 «δεν έχουμε πολλούς συμμάχους για να μειωθούν». «Μας προτάθηκε ως συμβιβασμός να μην νομοθετήσουμε τώρα πρόσθετα μέτρα αλλά να πάμε σε μια πολιτική συμφωνία ότι θα νομοθετήσουμε και είπαμε όχι. Δεν είναι σωστό, είναι δειλό», προσέθεσε.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν σαφείς αιχμές για τη στάση του Σόιμπλε αφήνοντας να εννοηθεί ότι συνεχώς σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις επιμένοντας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, σε βάθος δεκαετίας.

«Δεν μπορεί να γίνει συμφωνία με το ΔΝΤ για 2019-2020 γιατί θέλει μακροπρόθεσμους στόχους πλεονάσματα μετά το 2020 για να μπορεί να κάνει τις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους», προσέθεσε.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «οι αγορές διαμορφώνοντας το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο 6,4% προεξοφλούν συμφωνία».

Σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ δεν μπει τελικά στο πρόγραμμα εάν αυτό θα εκληφθεί ως αρνητικό σημάδι από τις αγορές, η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε  ότι οι αγορές μπορεί να θεωρήσουν πιο ρεαλιστική τη συμφωνία που θα πραγματοποιηθεί με τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι τη δεδομένη χρονική στιγμή τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρκούν για να καλύπτουμε το στόχο του 3,5%%.

Οι ίδιες πηγές όμως εκτίμησαν ότι μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, κυρίως στη Γερμανία, θα ξαναγίνει συζήτηση για τα πλεονάσματα, αφού η διατήρησή τους σε αυτά τα επίπεδα είναι κόντρα στην οικονομική λογική.

 

About Andreas Chondros

Avatar