Home / Διεθνή / Ιράκ: 900 κάτοικοι εγκαταλείπουν την Μοσούλη για να σωθούν

Ιράκ: 900 κάτοικοι εγκαταλείπουν την Μοσούλη για να σωθούν

Άρον άρον φεύγουν οι κάτοικοι της Μοσούλης

Συγκλονιστικο βίντεο από τις μάχες – Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη ομάδα πολιτών που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει διαφύγει από τη Μοσούλη από τη στιγμή που η ιρακινή κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, τη Δευτέρα

Άρον άρον φεύγουν οι κάτοικοι της Μοσούλης από τις εστίες τους, ενώ μαίνονται οι μάχες.

Περίπου 900 άτομα έχουν εγκαταλείψει την ιρακινή πόλη από τότε που ξεκίνησε η επιχείριση ανακατάληψης της Μοσούλης και διασχίζουν τα σύνορα με τη Συρία, όπως αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκλονιστικό βίντεο από τις μάχες

Ιρακινός στρατηγός: Δύο μήνες θα χρειαστούμε για την ανακατάληψη της Μοσούλης

Η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ δηλώνει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έχουν εγκαταλείψει δέκα χωριά στα περίχωρα της Μοσούλης, σύμφωνα με το BBC την ώρα που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ πλησιάζουν στη Μοσούλη από τα νότια, ενώ οι Κούρδοι μαχητές προσεγγίζουν από τα ανατολικά.

Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί γυναικόπαιδα ως ανθρώπινες ασπίδες
ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν φόβους  πως οι τζιχαντιστές θα χρησιμοποιήσουν χημικά κατά την διάρκεια των μαχών στη Μοσούλη.

Στο μεταξύ, διοικητής των ιρακινών δυνάμεων διέψευσε τις φήμες για την απελευθέρωση της κοντινής πόλης, Καρακός.

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν χθες, Τρίτη, ότι αναμένουν ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα χρησιμοποιήσει ανεπεξέργαστα χημικά όπλα στην προσπάθειά του να ανακόψει την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, πρόσθεσαν ωστόσο ότι η τεχνική ικανότητα του ΙΚ να παρασκευάσει τέτοια όπλα είναι πολύ περιορισμένη.

Οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από 60 χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία που δρα εναντίον του ΙΚ, ξεκίνησαν την επίθεση τη Δευτέρα.

Πριν την επίθεση, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να περισυλλέγουν σε τακτικά διαστήματα υπολείμματα όλμων για να τα εξετάσουν για χημικά στοιχεία, δεδομένης της χρήσης από το ΙΚ τους προηγούμενους μήνες δραστικής χημικής ουσίας, παράγωγου της μουστάρδας, είπε Aμερικανός αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την παρουσία ενός παραγώγου θείου και μουστάρδας σε θραύσματα πυρομαχικών του ΙΚ, στις 5 Οκτωβρίου, είπε άλλος αξιωματούχος. Στόχοι του Ισλαμικού Κράτους υπήρξαν τοπικές ομάδες, όχι αμερικανικές ή συμμαχικές, διευκρίνισε.

Σε δηλώσεις τους χθες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είπαν ότι επίσης προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ωστόσο ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν χημικά όπλα με ιδιαίτερα θανατηφόρα αποτελέσματα. Οι χημικές ενώσεις παραγώγων της μουστάρδας μπορούν να ερεθίσουν έντονα το δέρμα και τα πνευμόνια, αλλά σε χαμηλές δόσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο.

Πάντως, σύμφωνα με Ιρακινό στρατηγό οι δυνάμεις θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για να φτάσουν στη Μοσούλη και άλλους δύο μήνες μέχρι να την απελευθερώσουν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο Σιρβάν Μπαρζανί, ένας ταξίαρχος των ιρακινών δυνάμεων δήλωσε, από την πλευρά του, στο CNN ότι οι κακές καιρικές συνθήκες μπορεί να παρατείνουν τη μάχη ακόμη περισσότερο.

Στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Πάνω από 100 είναι ενσωματωμένοι σε δυνάμεις ιρακινές και Κούρδων Πεσμεργκά στην επίθεση της Μοσούλης, δρώντας ως σύμβουλοι διοικητών και βοηθώντας τους να εστιάσουν τις αεροπορικές επιθέσεις στους σωστούς στόχους, είπαν αξιωματούχοι, αλλά δεν βρίσκονται στις πρώτες γραμμές επίθεσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει υπολογίσει το σύνολο των αμάχων που παραμένουν στη Μοσούλη στο 1 εκατομμύριο περίπου, ο αριθμός των οποίων θα δυσκολέψει το Ιράκ και τους δυτικούς συμμάχους του να εξωθήσουν την οργάνωση με βία.

«Αν δεν επιτύχουμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους καθώς εγκαταλείπουν την ISIL, αυτό θα μας εκθέσει στην επιστροφή της ISIL», είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο Ομπάμα, αναφερόμενος στην άλλη ονομασία του ΙΚ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναμένει μια μαζική μετακίνηση του πληθυσμού, τον οποίο επίσης υπολογίζει στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους, με περίπου 700.000 να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Η πτώση της Μοσούλης, του τελευταίου μείζονος προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ, θα σηματοδοτήσει την ήττα των σκληροπυρηνικών σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά μπορεί επίσης και να οδηγήσει σε διαμάχες για εδάφη μεταξύ ομάδων που πολέμησαν η μία εναντίον της άλλης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές που παραμένουν στην πόλη, το οποίο σημαίνει ότι η μάχη για να ανακόψουν την πρόοδο της συμμαχίας θα είναι ιδιαίτερα σφοδρή. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Μοσούλη βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους μαχητές του ΙΚ.

πηγή :

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis