Home / Ειδήσεις / Bloomberg: Πώς η ελληνική οικονομία θα δεχθεί μία ανέλπιστη ώθηση απ’ το προσφυγικό

Bloomberg: Πώς η ελληνική οικονομία θα δεχθεί μία ανέλπιστη ώθηση απ’ το προσφυγικό

Αυτό υποστηρίζει το πρακτορείο

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη με την προσφυγική κρίση στην ατζέντα, κάποιοι εξ αυτών πιθανόν να επαναλάβουν το επιχείρημα ότι οι οικονομίες τους δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της βοήθειας προς τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν απ’ τον πόλεμο και τις διώξεις. Η Ελλάδα όμως οφείλει να μην είναι μία εξ αυτών.

Μάλιστα η άφιξη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων μπορεί στην πραγματικότητα να δίδει στη χώρα μία μικρή βραχυπρόθεσμη οικονομική ώθηση.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί ως τώρα για την παροχή στέγης, διατροφής και υποστήριξης των μεταναστών και αυτών που ζητούν άσυλο, σε μία περίοδο που οι κρατικές δαπάνες έχουν δεχθεί μεγάλες περικοπές.

GR 1

Χιλιάδες προσωπικού, από κοινωνικούς λειτουργούς ως μηχανικούς, τόσο από διεθνείς όσο και από μη κυβερνητικούς Οργανισμούς, καθώς επίσης και τοπικοί εργολάβοι, έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν την γιγαντιαία προσπάθεια φιλοξενίας 60.000 και πλέον ανθρώπων που βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας.

Μία έρευνα που ζητήθηκε απ’ την ίδια την κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο δείχνει ότι ο αντίκτυπος της προσπάθειας πάνω στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φθάσει το 0,3% του ΑΕΠ. Έχοντας κερδίσει την εξαίρεση των δαπανών για το προσφυγικό στους δημοσιονομικούς στόχους, φαίνεται πιθανότερο τώρα το θετικό σενάριο να υλοποιηθεί.

Η Κομισιόν λέει ότι έχει εγκρίνει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που συνδέονται με την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα φέτος. Μπορεί να μην φαίνεται ένα τεράστιο νούμερο, όμως η καταναλωτική τόνωση έρχεται την ώρα που το χρήμα στην Ελλάδα είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί που συνολικά οι δαπάνες για επενδύσεις που χρηματοδοτούνται απ’ τα κρατικά Ταμεία περιορίζονται μόλις στα 700 εκατ. ευρώ το χρόνο.

spending boost

Και με δεδομένο ότι η Κομισιόν προβλέπει οικονομική ύφεση 0,3% του ΑΕΠ για το 2016, η ώθηση απ’ τα Κεφάλαια βοήθειας για το προσφυγικό και η ζήτηση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να κάνει τη διαφορά για το εάν τελικά θα κλείσει η χρονιά με ύφεση ή απλώς με στασιμότητα.

Το βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων για το προσφυγικό φέτος αναμένεται να φθάσει τα 54 εκατ. ευρώ, περίπου το 0,03% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017.

«Οι ανησυχίες για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να σηκώσει το βάρος των προσφύγων πιθανόν να αποδειχθούν υπερβολικές», λέει η Σοφία Θεοδωροπούλου, αναλύτρια του European Trade Union Institute. «Όσο είναι εξασφαλισμένα κεφάλαια από την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για την κάλυψη του κόστους φιλοξενίας προσφύγων, τυχόν επιπρόσθετα κόστη για τις δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να καλυφθούν και στην πραγματικότητα νέο προσωπικό μπορεί να προσληφθεί και ως εκ τούτου να υπάρξει μικρή ώθηση και στην ελληνική οικονομία», λέει.

GR 3

Εάν αυτά είναι καλά νέα σε μία περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει τα χρηματοοικονομικά της σε τροχιά και να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, υπάρχει και κάτι ακόμα: Οι ανησυχίες ότι η προσφυγική κρίση τρομάζει τους ξένους τουρίστες επίσης αποδείχθηκαν υερβολικές, αφού οι στόχοι για φέτος φαίνεται ότι επιτυγχάνονται.

πηγή : newmoney.gr

About Kostas Athanasoulis