Home / Προτεινόμενα / Ύπνος και γυμναστική μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ύπνος και γυμναστική μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Υγιεινός τρόπος ζωής

Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά και κοιμούνται επαρκώς έχουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για το εγκεφαλικό επεισόδιο στο Λος Άντζελες.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Νέας Υόρκης «Langone» ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 300.000 άτομα, και διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμόντουσαν επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με άτομα που κοιμόντουσαν περισσότερο ή λιγότερο.

Ο υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου (146%) παρατηρήθηκε σε όσους κοιμόντουσαν περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε βράδυ, ενώ όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από επτά είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο (22%).

Επίσης, όσοι γυμνάζονταν τακτικά, δηλαδή 30 με 60 λεπτά έντονης άσκησης, τρεις με έξι φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερο από 1,2% πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, έναντι 3,1% όσων δεν γυμνάζονταν.

«Ορισμένοι εξ ημών θεωρούμε τον ύπνο εχθρό. Μας κλέβει χρόνο απ’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Όμως, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι όταν μιλάμε για υγιεινό τρόπο ζωής, ο ύπνος είναι ο τρίτος πόλος, μαζί με την ισορροπημένη διατροφή και την τακτική σωματική άσκηση» υπογράμμισε ο επικεφαλής ερευνητής Αζιζι Σεϊχας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν λοιπόν ότι ο συνδυασμός καλού ύπνου και τακτικής σωματικής άσκησης μπορεί να συντελέσει σε ουσιαστική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Ντάνιελ Λακλαντ, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Εταιρείας για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο, πρόσθεσε ότι «η μελέτη ενισχύει τη σημασία της γυμναστικής στην διατήρηση μιας καλής καρδιαγγειακής υγείας, αλλά και ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρόκειται για μια συνεργατική επίδραση στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου».

Και εξήγησε ότι ο επαρκής ποιοτικός ύπνος συντελεί στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι νεφροί, καρδιά και εγκέφαλος έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του ύπνου να «ξεκουραστούν» και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αναλύοντας ο Δρ Σεϊχας τη σχέση πολύωρου ύπνου και αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου διευκρίνισε ότι πρόκειται για έμμεση επίπτωση. Δηλαδή, κάποιος που κοιμάται πολλές ώρες σημαίνει ότι είναι λιγότερο σωματικά δραστήριος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

About Vassilis Batzis