Home / Ειδήσεις / «Όχι» Αθήνας σε αίτημα επίσκεψης της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας

«Όχι» Αθήνας σε αίτημα επίσκεψης της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας

Κλιμακώνεται η διένεξη

Αθήνα
Κλιμακώνεται η διένεξη μεταξύ Αθήνας και Βιέννης. Το πρωί της Παρασκευής, μερικές ώρες μετά την ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως από την Αυστρία, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα απάντησε αρνητικά σε αίτημα της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ να επισκεφθεί την χώρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών απάντησε στην αυστριακή υπουργό Εσωτερικών ότι για να γίνει δεκτό το αίτημά της θα πρέπει να αρθούν όλες οι αποφάσεις της Διάσκεψης χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που ελήφθησαν την Τετάρτη στη Βιέννη.

Οι αποφάσεις της Διάσκεψης θεωρούνται από την Αθήνα εχθρική ενέργεια, που αρχικά αντιμετωπίστηκε με διάβημα διαμαρτυρίας και πιέσεις σε ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ στη συνέχεια ανακλήθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στην Βιέννη.

Σχολιάζοντας την ανάκληση της πρέσβεως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης έκανε λόγο για τακτική άμυνας απέναντι σε εχθρική και επιθετική ενέργεια, όπως είναι αυτή του κλεισίματος των συνόρων.

Οι αποφάσεις της Βιέννης για τη ροή των προσφύγων έχουν προκαλέσει ασφυξία στην Ελλάδα. Ειδικά μετά τη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων, ουσιαστικά τα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας έχουν κλείσει, καθώς τα Σκόπια επιτρέπουν κατά μέσο όρο μόλις 200 άτομα να περνούν καθημερινά, την ώρα που στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φθάνουν κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis