Home / Ελλάδα / «Ψαλίδι» σε 210.000 επικουρικές

«Ψαλίδι» σε 210.000 επικουρικές

Με μειώσεις σε 210.000 συντάξεις συνοδεύονται οι δύο φάσεις επανυπολογισμού των επικουρικών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Με μειώσεις σε 210.000 συντάξεις συνοδεύονται οι δύο φάσεις επανυπολογισμού των επικουρικών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι μισές από αυτές (105.000) κατέγραψαν απώλειες πάνω από 100 ευρώ και οι άλλες μισές «ψαλιδίστηκαν» κατά ποσό μικρότερο των 100 ευρώ. Αλλες 870.000 συντάξεις έμειναν ανέπαφες και πολλές από αυτές κατέγραψαν «προσωπικές διαφορές». Συνολικά, στα δύο κύματα επανυπολογίστηκαν 1.080.000 επικουρικές συντάξεις επί συνόλου 1.250.000. Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει το τρίτο κύμα ανακαθορισμού για τις τελευταίες 170.000 επικουρικές.

Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει ο πρώτος απολογισμός της διαδικασίας επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Υπενθυμίζεται πως στις 2/9, την ερχόμενη Παρασκευή, όταν πληρώνονται οι επικουρικές του Σεπτεμβρίου, θα εμφανιστεί το δεύτερο κύμα ανακαθορισμού για 806.000 συντάξεις των:

• ΕΤΕΑΜ – Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ).

• ΤΕΑΥΕΚ – Εμποροϋπάλληλοι.

• ΤΕΑΠΟΖΟ – εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας.

• ΤΕΑΥΝΤΠ – υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων.

• ΚΑΠ / ΔΕΗ – συνταξιούχοι ΔΕΗ.

• ΤΑΠΤΠ – Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank).

Το «ψαλίδι» φτάνει μέχρι και στο 40% για ορισμένες κατηγορίες. Οσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) διασώζονται από το «μαχαίρι» και μπαίνουν στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς». Οσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική. Το δεύτερο πακέτο του Σεπτεμβρίου έχει εκτός από μεγάλες μειώσεις και πολλές «προσωπικές διαφορές». Μεγάλοι χαμένοι είναι οι υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), οι εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) και οι συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Αντίθετα διασώζονται οι 32.600 συνταξιούχοι της ΔΕΗ, ενώ σημαντικές αναπροσαρμογές έρχονται για τους 730.000 μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ.

Σε 11 Ταμεία
Στο πρώτο πακέτο τον Αύγουστο είχαν επανυπολογιστεί οι συντάξεις από 11 πρώην Ταμεία (νυν κλάδους του ΕΤΕΑΕΠ) και στο φάσμα των μειώσεων είχαν μπει 66.900 συνταξιούχοι. Από αυτούς 30.600 είχαν μείωση από 1 λεπτό μέχρι και 20 ευρώ από το μεικτό καταβαλλόμενο ποσό, άλλοι 11.300 είδαν την επικουρική τους να μειώνεται από 20 ευρώ μέχρι και 30 ευρώ. Ταυτόχρονα 6.200 συνταξιούχοι υπέστησαν «ψαλίδι» 30-40 ευρώ, 2.900 ήταν ακόμη πιο άτυχοι αφού έχασαν 40-50 ευρώ και 15.700 στάθηκαν οι πλέον άτυχοι όλων, αφού είχαν μειώσεις από 50 ευρώ και πάνω. Σε ειδικές περιπτώσεις πρώην τραπεζοϋπαλλήλων και δημοτικών υπαλλήλων η απώλεια ξεπέρασε και τα 100 ευρώ.

Οι μεγάλοι χαμένοι του πρώτου «πακέτου» επανυπολογισμού ήταν οι συνταξιούχοι πρώην δημοτικοί υπάλληλοι (ΤΑΔΚΥ), οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΤΕΑΕΙΓΕ) και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ (ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ). Ποσοστιαία, οι απώλειες κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά στο 10%, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις άγγιξαν το 20%. Από τις περικοπές του πρώτου πακέτου διεσώθησαν στην πλειονότητά τους οι συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΑΠΟΚΑ), οι χημικοί, χημικοί μηχανικοί, βιοχημικοί (ΤΕΑΧ), οι πρώην υπάλληλοι ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ΕΡΤ, οι πυροσβέστες και οι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΑΤΕ. Το φάσμα των σημαντικών μειώσεων γλίτωσε η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) που ήταν η πολυπληθέστερη ομάδα (200.000) του πρώτου κύματος επανυπολογισμού (είδαν απώλειες 2,10%).

Μεσοσταθμικά οι μειώσεις του πρώτου και του δεύτερου κύματος υπολογίζονται σε 9,45%. Τον Οκτώβριο ακολουθεί το τρίτο και τελευταίο κύμα επανυπολογισμού για συνταξιούχους εννιά Ταμείων, όπως και η πρώτη δόση της επιστροφής αναδρομικών ποσών για όλους (το «ψαλίδι» μετράει από τις συντάξεις Ιουνίου). Πρόκειται για τους ασφαλισμένους σε:

• ΤΕΑΑ – αρτοποιοί (ΟΑΕΕ).

• ΤΕΑΠΥΚ – πρατηριούχοι υγρών καυσίμων (ΟΑΕΕ).

• Τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ).

• Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών, Υπαλλήλων Τύπου και Τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

• ΚΕΑΝ – ναυτικοί.

• ΤΕΑΕΧ & ΤΕΑΥΑΠ – συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων.

• ΤΕΑΠΕΤΕ – συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, από αυτό το τρίτο κύμα αναπροσαρμογών που αναμένονται για τον Οκτώβριο, πλήττονται κυρίως από τις μειώσεις οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας και οι ναυτικοί του ΚΕΑΝ, ενδεχομένως και οι δικηγόροι του ΕΤΑΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

About admin