Home / Διεθνή / Χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, η Κύπρος στρέφεται στις αγορές

Χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, η Κύπρος στρέφεται στις αγορές

Με αποθέματα για τα επόμενα 3 χρόνια

Λευκωσία
Αισιόδοξος ότι η χώρα του θα αποκτήσει σύντομα πλήρη πρόσβαση στις αγορές εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, μετά την έγκριση που πήρε η κυβέρνηση από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βγει από το τριετές Μνημόνιο.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα καταγράφεται νευρικότητα στις αγορές, το κόστος δανεισμού της Κύπρου βρίσκεται ήδη σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των «παλιών καλών ημερών», προτού αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, ανέφερε ο Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με Τα Νέα, τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας της Κύπρου διαμορφώθηκαν χθες στο 4,06%, ενώ τα χαμηλότερα φετινά επίπεδα καταγράφηκαν τον Ιανουάριο όταν τα επιτόκια είχε υποχωρήσει στο 3,75%.

Η Κύπρος βγαίνει από το Μνημόνιο των 10 δισ. ευρώ έχοντας χρησιμοποιήσει συνολικά μόνο 7,3 δισ. από το πακέτο βοήθειας. Η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη επέλεξε να μη ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης -γνωστή και ως δίχτυ ασφαλείας- αφού κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν επιπλέον δεσμεύσεις προς τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, η Κύπρος έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα σε ρευστό ώστε να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων τριών ετών. Ανέφερε ακόμη ότι τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να έλθει σε συμφωνίες για την πιθανή επέκταση της λήξης ομολόγων που ωριμάζουν σε τέσσερα – πέντε χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis