Home / Ελλάδα / Χαμηλά ο πήχυς για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Χαμηλά ο πήχυς για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Με δεδομένες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για συναίνεση στο ασφαλιστικό, ο πήχυς των προσδοκιών στο Μέγαρο Μαξίμου για μία μίνιμουμ συνεννόηση σε θέματα μείζονος σημασίας μειώνεται αισθητά και ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα περιοριστεί στην καταγραφή των προβλημάτων, χωρίς να υπάρχει έδαφος για όποια συμφωνία.

Στη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών που αρχίζει στις 12 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό και μία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το γεγονός ότι όλα τα κόμματα θεωρούν επιβεβλημένη τόσο την σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι δεν θα συναντήσει ουσιαστικές αντιστάσεις για τη σύσταση των δύο αυτών επιτροπών, αν και δεν έχουν γίνει λεπτομέρειες ούτε για το ποιοί θα την απαρτίζουν, ούτε ποιοι θα είναι επικεφαλής, ούτε βεβαίως ποια θα είναι η ατζέντα τους.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό, θα τονίσει ότι η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να πάρει τον δρόμο της έως το τέλος Δεκεμβρίου, αφού στο μεσοδιάστημα έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί και τα προαπαιτούμενα και θα πρέπει εν συνεχεία να τα νομοθετήσει με την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτει. Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται πρωτίστως να προχωρήσει η Επιτροπή για το ασφαλιστικό και ίσως προτείνει και σήμερα Πρόεδρο, αφού πάρει τη σύμφωνη γνώμη και των πολιτικών αρχηγών. Το όνομα που ακούστηκε να είναι Πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής (ή συντονιστής, όπως αρέσκεται να κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αποφύγει κομματικές και άλλες αντιρρήσεις) είναι του καθηγητή Σ. Ρομπόλη.
Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να υπάρξει κοινή πορεία όσον αφορά το θέμα του ασφαλιστικού και θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση εάν το κλίμα μέσα στην αίθουσα των πολιτικών αρχηγών ενταθεί ή όχι.

Γιατί, για παράδειγμα ο Π. Καμμένος είναι έτοιμος να επιτεθεί σε Ι. Πλακιωτάκη και Φ. Γεννηματά για το θέμα του PSI, ενώ θα ζητήσει περισσότερα στοιχεία που αφορούν τις μεγάλες συντάξεις και τις περικοπές τους από τον Β. Λεβέντη, ένα από τα εννέα σημεία που θέτει ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ώστε να στηρίξει την κυβέρνηση: «Εάν μας παρουσιάσει στοιχεία για τις συντάξεις και αυτά είναι ορθά, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τα υιοθετήσουμε»,δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της συγκυβέρνησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση της Προέδρου του ΠαΣοΚ Φώφης Γεννηματά η οποία διαμήνυσε ήδη στον Πρωθυπουργό ότι δεν συζητεί το ασφαλιστικό και εξέφρασε και τις αντιρρήσεις της όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ζητώντας μια άλλη διαδικασία για συζήτηση. Ο προσωρινός Πρόεδρος της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκης, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, θα ακούσει τις απόψεις και θα τις μεταφέρει στους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης θα ακούσει τις απόψεις του Πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό, διαμηνύοντας ότι «τα δανεικά έχουν τελειώσει»

Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=757845

About admin