Home / Επιστήμη / Φωτίζοντας την πόλη μέσω της… βιοφωταύγειας

Φωτίζοντας την πόλη μέσω της… βιοφωταύγειας

Οικονομική και οικολογική φωταγώγηση

Αθήνα
Έναν οικονομικό και παράλληλα οικολογικό τρόπο για την φωταγώγηση δρόμων, κτιρίων ή ακόμα και για τον φωτισμό βιτρινών καταστημάτων επινόησε η γαλλική εταιρεία Glowee.
Η λογική του νέου «πράσινου» συστήματος, σύμφωνα με τους υπευθύνους, βασίζεται στην βιοφωταύγεια ή αλλιώς στον βιοφωτισμό – στο φως που εκπέμπεται από διάφορους ζωντανούς οργανισμούς όπως π.χ. τα βακτήρια, οι μύκητες, οι πυγολαμπίδες και διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί, μέσω της οξείδωσης της πρωτεΐνης λουσιφερίνης.

Για την παραγωγή φωτός, η Glowee χρησιμοποιεί φθορίζοντα βακτήρια Aliivibrio fischeri, που εντοπίζονται σε ένα είδος φθορίζοντος καλαμαριού από την Χαβάη. Τα βακτήρια κολυμπούν μέσα σε ένα ειδικό τζελ με θρεπτικά στοιχεία από τα οποία τρέφονται, εκπέμποντας παράλληλα ένα απαλό μπλε-πράσινο φως.

Τον περασμένο Δεκέμβριο μάλιστα η Glowee, είχε παρουσιάσει το πρώτο της προϊόν στην αγορά, υπό μορφή μιας λάμπας με διάρκεια ζωής τριών ημερών. Πλέον η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη νέων συστημάτων βιοφωτισμού που θα λάμπουν για περισσότερο από μήνα.

«Πράσινο» φως

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας με έδρα στο Παρίσι, το συγκεκριμένο σύστημα βιοφωτισμού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον φωτισμό διαφόρων σημείων της πόλης, βιτρινών καταστημάτων ή ακόμα και διαφημιστικών επιγραφών, εκπέμποντας ένα απαλό και ευχάριστο στο μάτι φως, το οποίο μοιάζει με την φυσική συνέχεια ενός ξάστερου ουρανού. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά την ενεργειακή δαπάνη όπως επίσης τα υψηλά επίπεδα φωτορύπανσης που παρατηρούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Συγκεκριμένα στην Γαλλία, βάσει νόμου τα καταστήματα απαγορεύεται να φωτίζουν τις βιτρίνες τους από την 1 π.μ. μέχρι τις 7 π.μ. με σκοπό την μείωση της ενεργειακής δαπάνης αλλά και της φωτορύπανσης στις μεγάλες πόλεις. Το σύστημα βιοφωτισμού ενδεχομένως να μπορούσε να προσφέρει μια λύση, σύμφωνα με την εταιρεία.

 

«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε αλλά και που χρησιμοποιούμε το φως» αναφέρει η ιδρύτρια της Glowee Σάντρα Ρέι. «Θέλουμε να προσφέρουμε μια λύση σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την ενεργειακή δαπάνη κατά 19% – ποσοστό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή φωτός».

Ειρήνη Βενιού

ΒΗΜΑScience

 

 

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis