Home / Ειδήσεις / Φυσική αντίσταση στον ιό HIV αναπτύσσει ένα στα δέκα τα παιδιά

Φυσική αντίσταση στον ιό HIV αναπτύσσει ένα στα δέκα τα παιδιά

Το ανοσοποιητικό σύστημά τους αγνοεί τον ιό

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το 10% των παιδιών, δηλαδή ένα στα δέκα, φαίνεται να αναπτύσσει αντίσταση στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημά τους αντιστέκεται και δεν καταστρέφεται από τη νόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό HIV, εκδηλώνουν AIDS, σπάνια μερικοί διατηρούν ανοσία έναντι του ιού, ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται πολύ συχνότερα στις μαϊμούδες που είναι φορείς του συγγενικού ιού SIV. Επίσης, το 60% των παιδιών που νοσούν από AIDS και δεν υποβάλλονται σε θεραπεία, πεθαίνουν μετά από δυόμιση χρόνια.

Όμως, επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Γκούλντερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανακάλυψαν ότι, όπως ακριβώς συμβαίνει στις μαϊμούδες, ένα όχι αμελητέο ποσοστό παιδιών δεν αρρωσταίνει, παρά την υψηλή παρουσία του ιού HIV στο αίμα τους και παρόλο που δεν κάνουν καμία αντιρετροϊκή θεραπεί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 170 παιδιά από τη Νότια Αφρική που ήταν φορείς του ιού HIV, δεν είχαν υποβληθεί σε αντιρετροϊκή αγωγή και, παρόλα αυτά, δεν είχαν εκδηλώσει AIDS.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα παιδιά αυτά είχαν δεκάδες χιλιάδες ιούς HIV σε κάθε χιλιοστόλιτρο του αίματός τους, πράγμα που θα έπρεπε να προκαλέσει υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, ή απλώς θα έπρεπε να είχαν ήδη νοσήσει. Όμως τίποτε από τα δύο δεν είχε συμβεί.

«Ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημά τους αγνοεί τον ιό όσο είναι δυνατό. Η κήρυξη πολέμου εναντίον του ιού είναι στις περισσότερες περιπτώσεις λάθος», εξηγεί ο Δρ Γκούλντερ. Η ηρεμία του ανοσοποιητικού συστήματος το διασώζει, επειδή ο ιός το καταστρέφει, όταν αυτό στρέφεται εναντίον του. Επειδή η φυσική άμυνα του οργανισμού διατηρείται, το παιδί δεν μένει ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις.

«Αυτό που προκύπτει από τη νέα μελέτη, είναι ότι η νόσος δεν έχει να κάνει τόσο με τον ίδιο τον ιό HIV, όσο με την ανοσολογική αντίδραση απέναντί του» σημειώνει ο ερευνητής.

Αυτή η φυσική άμυνα έναντι του AIDS είναι σχεδόν μοναδική στα παιδιά και παρατηρείται πολύ σπάνια στους ενηλίκους, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων συνήθως εξαπολύει έναν αυτοκαταστροφικό πόλεμο κατά του ιού, που σχεδόν πάντα καταλήγει σε αποτυχία.

Ενώ στα παιδιά το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ανεκτικό, στους μεγάλους γίνεται πιο επιθετικό και αυτό γυρνάει μπούμερανγκ εναντίον του στην περίπτωση του AIDS. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην ανεμοβλογιά, την οποία οι ενήλικες την εκδηλώνουν σε πολύ πιο σοβαρή μορφή απ’ ό,τι τα παιδιά.

Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι σίγουροι κατά πόσο είναι κλινικά ασφαλές να μην υποβάλλουν σε καμία θεραπεία τα παιδιά που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη AIDS, αλλά είναι απλά φορείς του ιού HIV. Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι όσοι κάνουν κανονικά αντιρετροϊκή αγωγή μπορούν να προσβλέπουν σε ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, αλλά επειδή το ανοσοποιητικό σύστημά των ενηλίκων δεν επιστρέφει στη φυσική κατάστασή του, μένουν πιο ευάλωτοι σε άλλες ασθένειες (καρδιοπάθειες, καρκίνο, άνοια κ.α.).

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis