Home / Διεθνή / Φιλοκουρδικό κόμμα κατά Ερντογάν για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους

Φιλοκουρδικό κόμμα κατά Ερντογάν για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους

Σε σχόλια που δυναμιτίζουν το κλίμα στην Άγκυρα εν μέσω της διαδικασίας συγκρότησης κυβέρνησης, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) κάνει λόγο για σφαγή στο Κομπάνι της Συρίας με τρεις επιθέσεις καμικάζι, τις οποίες χαρακτηρίζει αποτέλεσμα της υποστήριξης της τουρκικής κυβέρνησης προς το Ισλαμικό Κράτος.

«Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος εδώ και χρόνια. Η σημερινή σφαγή αποτελεί μέρος αυτής της υποστήριξης» δήλωσε στους δημοσιογράφους η συμπρόεδρος του HDP Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

Η ίδια δήλωσε επίσης πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» οι δράστες των επιθέσεων στο Κομπάνι να εισήλθαν από το έδαφος της Τουρκίας -γεγονός το οποίο έχει διαψεύσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λέγοντας οι δράστες προήλθαν από την Ζαραμπλούς, δυτικά του Κομπάνι.

Τα σχόλια της Γιουκσεντάγ αναμένεται ότι θα τροφοδοτήσουν την ένταση στην Άγκυρα εν μέσω των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης.

Το φιλοκουρδικό HDP κατέλαβες έδρες για πρώτη φορά έδρες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ξεπερνώντας στις εκλογές της 7ης Ιουνίου το όριο του 10%. Η επιτυχία του συνέβαλε ώστε να στερηθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.

Το AKP χρειάζεται τώρα έναν εταίρο για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

«Τα σχόλια των τούρκων πολιτικών είναι για εμάς κενά περιεχομένου. Η τουρκική κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να αποδείξει ότι δεν υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος» σημείωσε η Γιουκσεκντάγ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Μήνες μετά την εκδίωξή τους από το Κομπάνι, τζιχαντιστές εξαπέλυσαν την Πέμπτη επιθέσεις εναντίον της συριακής κυβέρνησης και των κούρδων πολιτοφυλάκων. Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και Κούρδων.

Μια πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στο τουρκικό μεθοριακό φυλάκιο του Μουρσίτπιναρ γύρω στις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ οι άλλες δύο έπληξαν την ίδια ζώνη βόρεια του Κομπάνι ανάμεσα στις 12:00 το μεσημέρι και τις 13:00.

Οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 30 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ενώ οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν επίσης την Πέμπτη 20 Κούρδους σε χωριό στα περίχωρα του Κομπάνι.

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν ανοίγοντας πυρ τουλάχιστον 23 ανθρώπους στο κουρδικό χωριό Μπάρεχ Μπουτάν, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και κάτοικοι που είχαν πάρει τα όπλα για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Εν τω μεταξύ, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την Πέμπτη τμήμα της κουρδικής Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία. Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός είχε βομβαρδίσει την Τετάρτη θέσεις των τζιχαντιστών στην Χασάκα, βάσει ανακοίνωσης που εκδόθηκε την Πέμπτη.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500007623#ref=latestarticles

About basilis progressive