Home / Κόσμος / Υψηλή ανάπτυξη, αλλά και αποπληθωρισμός στη Ρουμανία

Υψηλή ανάπτυξη, αλλά και αποπληθωρισμός στη Ρουμανία

Κάτω από το μηδέν αναθεώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2015, σηματοδοτώντας βουτιά της χώρας στον αποπληθωρισμό για πρώτη φορά από το 1989.

Ο αποπληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,3%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για πληθωρισμό 0,2% φέτος. Για το 2016 η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,7%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα για τα επόμενα τρία τρίμηνα και δεν θα επανέλθει πριν από το 2017 στα επίπεδα του 1,5% έως 3,5% που είναι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην πολύ χαμηλή αύξηση των τιμών που αναμένεται να καταγραφούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αλλά και στην πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δανεισμού στο 1,75% που είναι νέο ιστορικό χαμηλό και πλέον παγώνει τυχόν νέες μειώσεις μέχρι να εξετάσει τα νέα οικονομικά στοιχεία.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Ρουμανία ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο φετινό τρίμηνο καθώς διαμορφώθηκε στο 4,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Η ανάπτυξη αυτή έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της ισοτιμίας του εθνικού της νομίσματος, με το λέου να έχει ενισχυθεί φέτος κατά 1,5% έναντι του ευρώ.

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500017477#ref=latestarticles

About basilis progressive