Home / Ειδήσεις / Υποθαλάσσιο καλώδιο στον Ατλαντικό εμβυθίζουν Microsoft και Facebook

Υποθαλάσσιο καλώδιο στον Ατλαντικό εμβυθίζουν Microsoft και Facebook

16Τbps στο βυθό

Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώσει την Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βιρτζίνια με το Μπιλμπάο στην Ισπανία, βυθισμένο στον Ατλαντικό ωκεανό, συμφώνησαν να εναποθέσουν Microsoft και Facebook, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες επικοινωνίας online.

Το μήκους 6.600 χιλιομέτρων καλώδιο MAREA (“κύμα”, στα ισπανικά) θα συνδέεται στη συνέχεια με άλλα, που οδηγούν σε άλλα μέρη της Ευρώπης, στην Αφρική, την Ασία, και τη Μέση Ανατολή.

Το έργο θα ξεκινήσει το συντομότερο -τον Αύγουστο- και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2017. H χωρητικότητά του θα είναι 16 Terabit το δευτερόλεπτο.

  • Ξέρετε ότι… στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά της Κρήτης, φτάνει το μήκους 25 χιλιομέτρων AAE-1, συνολικής χωρητικότητας 40Tbps. Το υποθαλλάσσιο αυτό καλώδιο αποτελεί το πρώτο σημείο εισόδου της κίνησης δεδομένων στην Ευρώπη, διακινώντας data από το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη.

Δύο χρόνια νωρίτερα, η Google είχε προβεί σε συμφωνία με πέντε ασιατικές εταιρίες για να διασυνδεθούν οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία μέσω του Ειρηνικού ωκεανού.

tech.in.gr

About Kostas Athanasoulis