Home / Ειδήσεις / Τσαβούσογλου: Παρά τις προκλήσεις διευρύνεται η ελληνοτουρκική συνεργασία

Τσαβούσογλου: Παρά τις προκλήσεις διευρύνεται η ελληνοτουρκική συνεργασία

Επίσκεψη στην Αθήνα

Αθήνα

«Δεδομένων των περιφερειακών προκλήσεων, η διεύρυνση της συνεργασίας μας έχει γίνει ολοένα και σημαντικότερη» δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σήμερα, Παρασκευή, επισκέπτεται την Αθήνα για να προετοιμάσει μαζί με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας που θα γίνει την Τρίτη στη Σμύρνη.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη στο Βήμα, η οποία θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Κυριακής.

Ο κ. Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται μετά από τη σειρά επαφών που είχε στην Αθήνα ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου. Αρχικά, είχε πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλου και στη συνέχεια συμμετείχε στον 60ο γύρο των διερευνητικών επαφών (σσ. κατόπιν απόφασης του κ. Κοτζιά, ο κ. Παρασκευόπουλος θα συμμετέχει επίσης, από εδώ και στο εξής, και στις διερευνητικές επαφές).

Παρά ορισμένες παρασκηνιακές συζητήσεις που είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες και ορισμένες φήμες που είχαν κυκλοφορήσει περί πιθανής αναβολής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, αυτό θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Άλλωστε, η «βαριά σκιά» του προσφυγικού αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση, της οποίας θα προεδρεύσουν οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το Ανώτατο Συμβούλιο πραγματοποιείται άλλωστε μόνο μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης του περασμένου Νοεμβρίου και να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Η κυβέρνηση θεωρεί επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, ότι ο ρόλος της Ελλάδος είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η συνεργασία των δύο χωρών κρίνεται άλλωστε απαραίτητη και από την Άνγκελα Μέρκελ που σκοπεύει να συναντηθεί με τους δύο πρωθυπουργούς τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες πριν από τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας φέρεται μάλιστα να είπε στους υπουργούς του ότι η Διακυβερνητική της Σμύρνης αποτελεί κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της γειτονικής χώρας.

«Καυτή» διπλωματία κορυφής ΕΕ – Άγκυρας ενόψει Συνόδου

Οι Ευρωπαίοι όμως αναζητούν απεγνωσμένα, αν κρίνει κανείς από τις κινήσεις τους, τρόπους να πείσουν την Άγκυρα να συνεργαστεί ταχύτερα και να μειώσει τις ροές ακόμη και σε μηδενικό επίπεδο όπως είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Για τον σκοπό αυτό ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρέθηκε χθες, Πέμπτη, στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον κ. Νταβούτογλου και σήμερα, Παρασκευή, μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι σαφές όμως αν θα υπάρξει πρόοδος στη Σύνοδο της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν αργά χθες στους Financial Times, ο κ. Νταβούτογλου εμφανίστηκε θετικός στο να δέχεται η Τουρκία πίσω μη Σύρους παράνομους μετανάστες – σε μία κίνηση που θα έδινε άλλη δυναμική στο Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδος και Τουρκίας. Δεν υπήρχαν όμως άλλες πληροφορίες επί αυτού. Πρόκειται όμως για ένα σημείο που προωθεί σφόδρα το Βερολίνο, σε συνδυασμό με ένα σχήμα απευθείας, αλλά εθελοντικής επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια στιγμή, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει την Παρασκευή δύο έγγραφα που εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν θετικότερο κλίμα ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Το πρώτο αφορά σε ένα «Οδικό Χάρτη» για την επιστροφή της Ζώνης του Σένγκεν στην κανονικότητα και το δεύτερο σε μία Έκθεση Προόδου για το ζήτημα της απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης βίζας (visa liberalization) στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στον Οδικό Χάρτη, αυτός θα περιγράφει την ανάγκη ταχείας σύστασης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής/Ακτοφυλακής με σκοπό την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων σε συνδυασμό με τον ορισμό ενός χρονοδιαγράμματος -μέχρι τις 12 Μαΐου- προκειμένου η Ελλάδα να διορθώσει και να καλύψει τις ελλείψεις στα εξωτερικά της σύνορα.

Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία διότι την επομένη λήγουν οι προσωρινοί εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι που έχει επιβάλει σειρά κρατών και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εκείνη που θα επιτρέψει την επέκτασή τους ως και για δύο χρόνια. Στο ίδιο πλαίσιο, η Κομισιόν θα καλεί να μπει τέλος στη μονομερή επανεισαγωγή συνοριακών ελέγχων και εφόσον χρειάζεται να υπάρχει ένα συντονισμένο σύστημα προσωρινών ελέγχων με σκοπό το σύστημα Σένγκεν να επιστρέψει σε μία κανονικότητα μέχρι τον Νοέμβριο του 2016.

Άγγελος Αθανασόπουλος

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis