Home / Πολιτική / Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Βεβαίως και μένουμε Ευρώπη [ΒΙΝΤΕΟ]

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Βεβαίως και μένουμε Ευρώπη [ΒΙΝΤΕΟ]

Το δημοψήφισμα έχει αργήσει πέντε χρόνια δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σημειώνοντας παράλληλα ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα δεν αποτελεί κάλεσμα σε έξοδο από την Ευρώπη. Όπως είπε η θέση της Ελλάδας βεβαίως και είναι στην Ευρώπη, με μία βιώσιμη συμφωνία.
Όπως ανέφερε, ο ελληνικός λαός ζητεί να δει το μέλλον με αισιοδοξία και καλείται να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι σε μία βιώσιμη λύση.

«Το όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ισχυρή πίεση στην Ευρώπη για μία καλύτερη λύση και επιστροφή της Ε.Ε. στις αξίες της» σημείωσε.

Αναφορικά με τη μακρόχρονη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την επομένη των εκλογών, επέρριψε τις ευθύνες στην ευρωπαϊκή πλευρά και τόνισε ότι έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό ανθρωπίνως δυνατό όχι μόνο για να διεκδικήσει μία συμφωνία αλλά μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο.

Αναφορικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων είπε πως λαμβάνοντας το τελικό τελεσίγραφο εκ των θεσμών, οι επιλογές του ήταν τρεις: να το αποδεχτεί σκοτώνοντας την ελπίδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, να έρθει σε ρήξη, ή να προσπαθήση να ενδυναμώσει τη διαπραγματευτική του θέση μέσω της δημοκρατικής οδού για μία έντιμη λύση.

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν θα πει ψέματα στον ελληνικό λαό, κι ότι δεν θα βάλει «την καρέκλα του» πάνω από εκείνον.

Στόχος η αποφυγή των λαθών του παρελθόντος

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βασικές αρχές της ελληνικής πλευράς κατά τη διαδικασία των πεντάμηνων διαπραγματεύσεων ήταν να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, να σταματήσει η εφαρμογή της ασφυκτικής λιτότητας, να πετύχουμε ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης, το ότι είναι αναγκαία αναδιάρθρωση χρέους, να μας δοθεί ένα αναπτυξιακό πακέτο και τέλος να δώσουμε μηνύματα στους επενδυτές και αγορές ότι η συζήτηση περί Grexit τελείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο μία έντιμη και για τις δύο πλευρές συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ίδιος έκανε πολλά βήματα πίσω, αποδεχόμενος αρκετά μέτρα λιτότητας, αλλά βάζοντας τη λογική της κυβέρνησης, για μεταφορά των βαρών.

Αναφερόμενος στη λαϊκή εντολή που πήρε, τόνισε ότι ήταν εντολή για διαπραγμάτευση, ενώ επεσήμανε ότι εξάντλησε τις ανθρώπινες αντοχές, αλλά και τις αντοχές της κοινωνίας και γι’ αυτό και προκήρυξε το δημοψήφισμα. Τα τελεσίγραφα αυτά ή τα αποδέχεται κανείς ή βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία», είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες στο κομμάτι των δημοσιονομικών, είναι όμως ουσιαστικές υπογράμμισε αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης και του χρέους. Έθεσε επίσης και τις διαφορές των δύο πλευρών αναφορικά με τις λογική των μεταρρυθμίσεων που πιστεύουν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν. «Εμείς δεν δεχόμαστε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν δέχτηκε ότι μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και στην εστίαση είναι προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Πώς έκλεισαν οι τράπεζες

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν με μία συμφωνία και ότι αν υπερισχύει το «όχι» την επόμενη μέρα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα υπογραφεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό. «Και ο κ. Ολαντ και η κ. Μέρκελ δήλωσαν πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα», άλλωστε είπε, καλώντας τον κόσμο να μην ανησυχεί γιατί θα υπάρξει συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα.

Κληθείς να σχολιάσει τις ουρές των συνταξιούχων στα ΑΤΜ των τραπεζών ανέφερε ότι είναι «εικόνες ντροπής για την Ευρώπη και τη χώρα» και απέδωσε την ευθύνη στην ΕΚΤ που διέκοψε τη ρευστότητα «διότι το Eurogroup απέρριψε αίτημα ολιγοήμερης παράτασης».

Στη συνέχεια διερωτήθηκε για το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση ενώ «εδόθη παράταση για δύο μήνες για να κάνουμε εκλογές» και χαρακτήρισε τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων «εκδικητική».

Το δημοψήφισμα ως διαπραγματευτικό χαρτί

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Μαρία Χούκλη και είπε ότι ήδη πριν πάει ο λαός στην κάλπη υπάρχουν αντιδράσεις θετικές, με το χρέος και το χρηματοδοτικό ζήτημα να μπαίνουν στο τραπέζι.

Σχολιάζοντας μάλιστα την έκθεση του ΔΝΤ που αποδεικνύει τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τόνισε ότι το Ταμείο δεν είπε τα ίδια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και έκανε λόγο για διαφορετικές γνώμες και σκοπιμότητες ανάμεσα στους τρεις θεσμούς, αλλά και τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων για το ότι τους εξέπληξε η απόφαση για δημοψήφισμα ανέφερε ότι εκείνος δεν αιφνιδίασε κανέναν, καθώς είχε πει στις Βρυξέλλες στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ότι θα αποφανθεί το Υπουργικό Συμβούλιο επί της πρότασης. Όπως είπε, τους ενημέρωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για την απόφαση για το δημοψήφισμα.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το δημοψήφισμα είναι η τελευταία στάση πριν τη συμφωνία. «Είτε θα είναι μη βιώσιμη είτε θα είναι μία συμφωνία που θα δίνει προοπτική. Όσο ισχυρότερο το όχι τόσο πιο καλά θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις παραινέσιες των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ του ναι. «Γίνεται όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε. Υπογράμμισε ότι «οι Ευρωπαίοι μας κατέθεσαν μία πρόταση – τελεσίγραφο. Στόχος της αέναης με δική τους ευθύνη διαπραγμάτευση ήταν να προσχωρήσουμε στις δικές τους θέσεις παρά την λαϊκή ετυμηγορία. Ποιος ο λόγος να κάνουμε εκλογές έτσι;».

«Όλο το παλιό πολιτικό σύστημα είναι απέναντί μας»

«Πιστεύω ότι το ηχηρό όχι θα προκαλέσει σεισμό σε όλη την Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα να συνάψουμε μία συμφωνία με καλύτερους όρους. Το ζήτημα δεν είναι αν μένουμε στην Ευρώπη, είναι αν ζούμε στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός και καταλόγισε στους δανειστές ότι θέτουν ψευδεπίγραφα διλήμματα, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν θα ξεγελαστεί. «Όλο το παλιό πολιτικό σύστημα είναι απέναντί μας» είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε αν οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν ή όχι ευθύνη, απαντώντας με την ερώτησ «ποιός είναι υπέυθυνος για τα ελλείμματα;».

«Θέλουμε να μείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά θέλουμε μία βιώσιμη συμφωνία. Θέλουμε να είμαστε ισότιμοι εταίροι, όχι φτωχοί συγγενείς», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Η επομένη του δημοψηφίσματος

Σε περίπτωση που επικρατήσει το ‘ναι’ θα έχουμε μία συμφωνία που δεν θα δώσει διέξοδο, εκτίμησε και πρόσθεσε ότι «θα φορτώσει μέτρα χωρίς ανάπτυξη διότι δεν υπάρχει αναδιάρθρωση του χρέους. Θα κληθούμε να μιλάμε πάλι για νέο πρόγραμμα σε πέντε μήνες».

Σχετικά με το τι θα πράξει ανέφερε ότι «θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η χώρα έχει και Σύνταγμα και διαδικασίες» ανέφερε.

Τέλος επανέλαβε την προεκλογική του δέσμευση ότι «δεν θα πω ψέματα». «Λέω ότι μέχρι εδώ έφτασα μέχρι εδώ μπορούσα. Και ζητώ δύναμη για να συνεχίσω», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

About totritomati