Home / Διεθνή / Τσίπρας – Ομπάμα σε… τρία λεπτά: Οι διακοπές, η ψηλή Μισέλ και το δείπνο με τη Μπέτυ

Τσίπρας – Ομπάμα σε… τρία λεπτά: Οι διακοπές, η ψηλή Μισέλ και το δείπνο με τη Μπέτυ

– Όλο το παρασκήνιο της διπλής… συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα
– Good job, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο δεξίωσης του ΟΗΕ
– Στήριξη Ομπάμα στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους – Τι είπαν οι δυο άνδρες σε τρίλεπτο τετ α τετ
– Το ύψος της Μισέλ Ομπάμα εντυπωσίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό
– Λιτό μαύρο φόρεμα επέλεξε η Μπέτυ Μπαζιάνα για να συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα
– Όλο το παρασκήνιο όσων έγιναν στη Νέα Υόρκη

Ήταν το τετ α τετ που περίμεναν όλοι και που όλοι συζητούν. Η συνάντηση, έστω κι αν ήταν ένα τετ α τετ σχεδόν τριών λεπτών, έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Το ίδιο και όλα όσα έγιναν στο… περιθώριο: το φιλικό χτύπημα του Ομπάμα στον Αλέξη Τσίπρα, τα συγχαρητήρια για τη νέα εκλογική νίκη, τη γνωριμία της Μισέλ Ομπάμα με τη Μπέτυ Μπαζιάνα και φυσικά τι φόρεσε τη σύντροφος του πρωθυπουργού.

Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξης Τσίπρας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν δις μέσα σε λίγες ώρες. Πρώτα, στη δεξίωση που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για τους ηγέτες που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του Οργανισμού.

Εκεί, ο Μπαράκ Ομπάμα, όταν σηκώθηκε από το τραπέζι του για να χαιρετίσει άλλους ηγέτες, χτύπησε φιλικά τον Αλέξη Τσίπρα στην πλάτη λέγοντάς του “Goog job” και δίνοντας του και δια ζώσης συγχαρητήρια για τη νίκη του στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη “συνάντηση” έγινε στο περιθώριο της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος προς τιμήν των ξένων ηγετών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα “περπάτησε” την αίθουσα, μαζί με τη σύζυγό του Μισέλ, για να χαιρετίσουν τους καλεσμένους τους, έφτασαν και στο τραπέζι του πρωθυπουργικού ζεύγους. Εκεί, οι δυο κυρίες συστήθηκαν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τον Αλέξη Τσίπρα στη σύζυγό του ως τον άνθρωπο που έχει κερδίσει απανωτές εκλογικές μάχες.

Οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για σχεδόν τρία λεπτά. Το τετ α τετ Τσίπρα – Ομπάμα έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, με τους δυο άνδρες να μιλούν για την οικονομία, το χρέος, το προσφυγικό ακόμη και για το Κυπριακό. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα στις προσπάθειες που κάνει έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα πως έχει πολλούς φίλους που έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα συνεχώς και δεν έκρυψε την επιθυμία να κάνει κάτι ανάλογο κι εκείνος.

Αφού έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες με το ζεύγος Ομπάμα, ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα, που για την περίσταση είχε επιλέξει ένα λιτό μαύρο φόρεμα, σε ίσια γραμμή και μέχρι το γόνατο, αποχώρησαν από το ξενοδοχείο New York Palace και δείπνησαν οι δυο τους πριν επιστρέψουν, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ) στο ξενοδοχείο τους στο κεντρικό Μανχάταν.

Εκεί, τον Έλληνα πρωθυπουργό περίμεναν δημοσιογράφοι, στους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πόσο εντυπωσιάστηκε από το ύψος της Μισέλ Ομπάμα. Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη Θανάσης Τσίτσας, ήταν κάτι που επανέλαβε πολλές φορές. Για την… ιστορία, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχει ύφος 1,80μ.!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο site του, ο πρωθυπουργός είχε σύντομο τετ α τετ με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας. Ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα εξέφρασαν στον Αλέξη Τσίπρα τον θαυμασμό τους για τις ομορφιές της Ελλάδας. Άλλωστε έρχονται διακοπές κάθε χρόνο στο Πόρτο Χέλι όπου έχουν και σπίτι. Το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας εξέφρασε το θαυμασμό του και για την ψυχραιμία που έδειξαν οι Έλληνες με τα capital controls.

“Να το πείτε στον Ρούτε”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως “κάποιοι μας ήθελαν εκτός ευρώ”, εννοώντας πως ο Ολλανδός πρωθυπουργός είχε… δεθεί στο άρμα του Σόιμπλε και του Grexit! Πάντως, το βασιλικό ζεύγος απάντησε, αστειευόμενο σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: “Όχι, διότι θα χάσουμε και το σπίτι μας”.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί τη χώρα του τους επόμενους μήνες. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον πρόεδρο της Κούβας Ραού Κάστρο και τον πρόεδρο του Ισημερινού Ρ. Κορέα.

About admin