Home / Πολιτική / Τσίπρας: Λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές

Τσίπρας: Λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές

 

Για λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) πρώτη τριμερή συνάντηση της Λευκωσίας με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν και για την ανάγκη και τη σημασία εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, μιας λύσης που θα είναι πραγματικά προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας για όλους και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη εμπιστοσύνης.
«Προκειμένου να έχουμε μια τέτοια προοπτική, είναι απαραίτητο να προωθήσουμε σχήματα που δεν θα είναι αναχρονιστικά, όπως είναι οι εγγυήσεις και οι εγγυητές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και κατ’ ιδίαν τα θέματα αυτά, τονίζοντας ότι «το Κυπριακό δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά είναι διεθνές θέμα και υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η διεθνοποίησή του βοηθά στην επίλυση του».

«Τονίσαμε και τη σημασία επανέναρξης αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση, για την ειρηνική συνύπαρξη, για το δικαίωμα στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος» ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας

«Και βεβαίως υπογραμμίσαμε τη σημασία, που αποδίδουμε στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Ισραήλ με ουσιαστική ενεργοποίησης της ΕΕ για τη διαδικασία των συνομιλιών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Θέμα μελέτης της πιθανότητας δημιουργίας αγωγού, που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, έθεσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση της Λευκωσίας.

Δριμύ «κατηγορώ» κατά της ελληνικής κυβέρνησης εξαπέλυσε στο μεταξύ ο πρώην πρωθυπουργός της Παλαιστίνης, και σημαίνον στέλεχος της Φατάχ, Ναμπίλ Σαάθ σε άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz με αίτιο την επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ. Ο υψηλόβαθμος παλαιστίνιος αξιωματούχος καταγγέλλει δε ότι η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει κρατική υπόσταση στην Παλαιστίνη, παρότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Βουλή ψήφισε πανηγυρικά σχετικό ψήφισμα.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/305565/tsipras-lusi-tou-kupriakou-horis-egguiseis-kai-egguites/#ixzz3yckfi1Q2
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati