Home / Διεθνή / Τσίπρας: Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς στο προσφυγικό

Τσίπρας: Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς στο προσφυγικό

Ευθύ μήνυμα ότι «δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών», ούτε το περιθώριο για επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές, στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στις ροές των τελευταίων μηνών, η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ που πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, έχοντας ως προορισμό τους τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις.

Υπογράμμισε ότι «αν κατορθώσουμε -ειδικά εδώ στον ΟΗΕ- να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε».

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέπτυξε τρεις συγκεκριμένες δράσεις που χρειάζονται άμεσα για την αντιμετώπιση του φαινομένου:

Πρώτον, «ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή. Και χρειαζόμαστε αυτές τις λύσεις για να βάλουμε τα θεμέλια για την εθνική συμφιλίωση».

Δεύτερον, «να υποστηρίξουμε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να ιδρύσουμε και διευρύνουμε ένα γενναιόδωρο και ρωμαλέο μηχανισμό επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Αυτό θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς, αποτρέποντάς τους από το να εμπιστεύονται επικίνδυνα κυκλώματα διακίνησης».

Τρίτον, «πρέπει να υποστηρίξουμε τις γειτονικές χώρες της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχύσουμε τη συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «στην ΕΕ, κάναμε το σημαντικό βήμα να ιδρύσουμε μηχανισμό για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων». Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς, οργανώνει τις απαραίτητες υποδομές, περιλαμβανομένων hotspots, για την υποστήριξη του μηχανισμού και τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης. Τόνισε επιπλέον πως «είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τον συντονισμό, τη βελτίωση των δυνατοτήτων των θεσμών και την αύξηση της χρηματοδότησης».

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε θερμά την «πολύ επίκαιρη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, όπως και τη συμπερίληψη του μεταναστευτικού στην Αναπτυξιακή Ατζέντα 2030». Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε ότι «τα τελευταία 25 χρόνια, η χώρα μου έχει βρεθεί στο κέντρο των μεταναστευτικών ροών με αφίξεις πάνω των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, που ήρθαν στην Ελλάδα είτε μεταβαίνοντας αλλού, είτε με την πρόθεση να παραμείνουν».

«Ωστόσο» συνέχισε «οι ροές των προηγουμένων ετών δεν είναι συγκρίσιμες με αυτές των πρόσφατων μηνών: από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, έχοντας ως προορισμό τους τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες».

Υπογράμμισε ότι «η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών -πάνω από 80%- είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις» και πως «αυτές οι μεταναστευτικές ροές έχουν αιτία: πολέμους και συγκρούσεις -ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αιτίες τους- που εμείς ως παγκόσμια κοινότητα δεν κατορθώσαμε να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε αποτελεσματικά».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο τριών αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων: Της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας εξαιτίας της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας έθεσε, ουσιαστικά, το διακύβευμα: «Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κρίσεις όπως αυτές, ως χώρες, περιφέρειες και ως παγκόσμια κοινότητα, θα είναι το μέτρο της επιτυχίας μας». «Αν τις αντιμετωπίσουμε προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή, υψώνοντας ψηλότερα τείχη και αυξάνοντας τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τότε θα αποτύχουμε» είπε.

Στον αντίποδα, κατέληξε, «αν κατορθώσουμε -ειδικά εδώ στον ΟΗΕ- να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε».

About admin