Home / Ειδήσεις / Τρ. Αλεξιάδης: Κυνήγι στη μεγάλη φοροδιαφυγή, έρχονται έφοδοι αλά γερμανικά σε ομίλους και πολυεθνικές

Τρ. Αλεξιάδης: Κυνήγι στη μεγάλη φοροδιαφυγή, έρχονται έφοδοι αλά γερμανικά σε ομίλους και πολυεθνικές

Το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας πριν από λίγο στις προγραμματικές δηλώσεις. Ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση και στην έναρξη ελέγχων -για τους οποίους έχουν εκδοθεί ήδη εντολές ή εισαγγελικές παραγγελίες-, επιχειρήσεων ή προσώπων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ. Στόχος είναι οι έλεγχοι αυτοί να έχουν ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών, χωρίς λογικές πολιτικών παρεμβάσεων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Με δεδομένο το τεκμήριο αθωότητας κλείνουμε οριστικά το κεφάλαιο διαπλοκής διαφθοράς φοροδιαφυγής που κόστισε στον Έλληνα πολίτη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ανακοίνωσε επίσης ότι:

– Εισάγονται άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις, μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα για την παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στις 31.12.2015, ειδικά για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες.

– Η κυβέρνηση προχωρά στη νομική τακτοποίηση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στη χώρα ή το εξωτερικό, και δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να τα έχουν αποκαλύψει, να τα αποκαλύψουν τώρα διότι μετά, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το περιουσιολόγιο, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αποκάλυψης των αδήλωτων αυτών κεφαλαίων.

– Με βάση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο το υπουργείο θα προχωρήσει σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους μέσα στο 2016 σε επιχειρήσεις προμηθευτών του δημοσίου, τεχνικών επιχειρήσεων, πολυεθνικών ομίλων, τραπεζικών ομίλων, ΜΜΕ, εκμετάλλευση οδικών οδών κλπ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που θα διέπουν τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Είπε ειδικότερα είπε πρώτα από όλα θα ισχύσει το Σύνταγμα (άρθρο 4) για τη φορολογική δικαιοσύνη και αυτή θα είναι η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης. Για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις θα υπάρξει απλοποίηση του συστήματος στα πρότυπα άλλων χωρών με πλήρη αξιοποίηση της πληροφορικής, θα μεταφερθεί το φορολογικό βάρος από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες στα μεγάλα και στα πολύ μεγάλα. Φορολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων με κριτήρια την επιβράβευση της συνέπειας στην αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού με άλλες χώρες ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το υπουργείο θα προχωρήσει σε δράσεις απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών και εξυπηρέτησης του πολίτη στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Θα υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και των επιχειρήσεων στις εφορίες.

Θα αξιοποιηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, πολίτη και εφορίας, για να επεκταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στη φορολόγηση έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό στον διάλογο και γι? αυτό οι όποιες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα προχωρήσουν με ευρύτατο διάλογο με κοινωνικούς φορείς και επιχειρήσεις, με τους πολίτες, τους λογιστές, τους εφοριακούς, με τα κόμματα.

«Εμείς θέλουμε μια φορολογική πολιτική που δεν θα επιβάλλεται με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα και με κομματικές πειθαρχίες και αυτό θα επιδιώξουμε», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

About m bonsu