Home / Διεθνή / Τραμπ: Καταστροφικό το λάθος της Μέρκελ στο μεταναστευτικό

Τραμπ: Καταστροφικό το λάθος της Μέρκελ στο μεταναστευτικό

«Παρωχημένος οργανισμός το ΝΑΤΟ, αλλά σημαντικός για μένα»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους των Times of London και της Bild ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει «όχημα της Γερμανίας» – Είπε ότι θα άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν μειώσει τα πυρηνικά της

Τα χαρτιά του άνοιξε τέσσερις ημέρες πριν την ορκωμοσία του ο Ντόναλντ Τραμπ δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην πρώτη του ευρωπαϊκή συνέντευξη από τότε που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αιχμηρός αλλά με διπλωματική μαεστρία, όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, άσκησε δριμεία κριτική στη Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική ανοικτών θυρών στο προσφυγικό, τόνισε όμως ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι ένα πρόσωπο που ο ίδιος σέβεται κι ότι έχει συναισθηματικούς δεσμούς με τη χώρα της γιατί εκεί γεννήθηκε ο πατέρας του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους των Times of London και της Bild ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει «όχημα της Γερμανίας» και προέβλεψε ότι περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν για αποχώρηση όπως έκαναν οι Βρετανοί τον περασμένο Ιούνιο επιλέγοντας το Brexit. Χαρακτήρισε μάλιστα «καταστροφικό λάθος» την απόφαση της Μέρκελ να εφαρμόσει μια πολιτική που επέτρεψε την είσοδο στη Γερμανία περισσότερων του ενός εκατομμυρίου μεταναστών.

«Πιστεύω ότι έκανε ένα καταστροφικό λάθος και αυτό ήταν να δεχθεί όλους αυτούς τους παράνομους» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

«Και ακόμα κανείς δεν ξέρει από πού έχουν έρθει. Οπότε πιστεύω ότι έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος» συμπλήρωσε αν και είπε ότι σέβεται τη Γερμανίδα Καγκελάριο την οποία αντιμετωπίζει ως μια πολύ σημαντική ηγέτη.

«Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν την θέση», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο προσφυγικό. «Η Γερμανία πήρε μια σαφή ιδέα» για τις συνέπειές του από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία».

Τέλος, ο Αμερικανός Μίδας απείλησε με περισσότερους δασμούς την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ.«Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το» σχολίασε.

Υποστήριξε, τέλος, ότι οι Βρετανοί δεν θα είχαν επιλέξει το Brexit αν η Ευρώπη δεν είχε εμπλακεί σε αυτή την προσφυγική κρίση. Επιπλέον, προέτρεψε το Λονδίνο να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ, και επανέλαβε την κριτική του εναντίον του χειρισμού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.

Για την Ε.Ε τόνισε μεταξύ άλλων: “Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».

Σχολίασε επίσης ότι ο πόλεμος στο Ιράκ, ήταν ενδεχομένως η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των ΗΠΑ, είπε ο Τραμπ.

Για το Twitter, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι  θα το χρησιμοποιήσει εντατικά στην διάρκεια της θητείας του καθώς, αν θέλει να δημοσιοποιήσει κάτι, μέσω της υπηρεσίας αυτής το κάνει γρήγορα και με ακρίβεια. “Για παράδειγμα, αν θέλω να πω κάτι δημοσίως και το πω σε εφημερίδα τότε, τα όσα θα γραφτούν, δεν θα αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Αντιθέτως, μ΄ένα τιτίβισμα περνάω το μήνυμα”. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι θα κρατήσει τον λογαριασμό του: “@TheRealDonaldTrump”.

Τα εξώφυλλα σε Times και Bild

«Θα άρω τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν μειώσει τα πυρηνικά της»

Ο εν αναμονή πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είπε επίσης στην ίδια συνέντευξη ότι θα προτείνει στον ηγέτη της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την άρση των κυρώσεων εναντίον της χώρας του με αντάλλαγμα μια συμφωνία για την μείωση των πυρηνικών όπλων.

Ο Τραμπ δήλωσε πως επιθυμεί τη “σημαντική μείωση” των οπλοστασίων πυρηνικών όπλων των δύο κρατών, ΗΠΑ και Ρωσίας. “‘Εχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ’ αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, πολύ σημαντικό βαθμό”, τόνισε στην εφημερίδα.

Ο Τραμπ άσκησε επίσης κριτική στη Ρωσία για την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας, περιγράφοντας το γεγονός ως “πολύ κακό πράγμα” το οποίο είχε οδηγήσει σε “τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση”, ανέφεραν οι Τάιμς.

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα διορίσει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ διαμεσολαβητή για να συνάψει συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή, προέτρεψε τη Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ, και επανέλαβε την κριτική του εναντίον του χειρισμού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.

Κατά τ’ άλλα, εξήρε τη βασίλισσα Ελισάβετ και δήλωσε πρόθυμος να συνάψει εμπορική σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Καλό και για τις δύο πλευρές”, είπε ο Τραμπ για τη συμφωνία, προσθέτοντας, “Θα συναντηθώ με την (πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι). Μου έχει ζητήσει συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μόλις μπω στον Λευκό Οίκο, και θα είναι, νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα”.

Ο Τραμπ τόνισε ότι “το Brexit θα καταλήξει να είναι θαυμάσιο γεγονός” και χαιρέτισε την πτώση της λίρας γιατί βοήθησε να κάνει τα βρετανικά προϊόντα πιο ελκυστικά στο εξωτερικό, έγραψαν οι Τάιμς.

«Παρωχημένος οργανισμός το ΝΑΤΟ, αλλά σημαντικός για μένα»

Το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο γιατί δεν έχει βοήθησε εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά ο στρατιωτικός οργανισμός παραμένει πολύ σημαντικός για αυτόν, δήλωσε επίσης ο Τραμπ. Σύμφωνα με τους Τάιμς, ο Τραμπ είπε στην εφημερίδα, “Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο”. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική. “Πολλές από αυτές τις χώρες δεν πληρώνουν όσα πρέπει να πληρώνουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε. “Έχοντας κάνει αυτή την παρατήρηση, το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές”, τόνισε.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis