Home / Γενικές ειδήσεις / Τράπεζες χρόνου: Υψηλά “επιτόκια” και χωρίς capital controls!!

Τράπεζες χρόνου: Υψηλά “επιτόκια” και χωρίς capital controls!!

Έχετε μερικές ώρες την ημέρα ελεύθερες, ένα ταλέντο που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε κάποιον, ή μια γνώση που θα μπορούσατε να μοιραστείτε –π.χ. μιας ξένης γλώσσας, ή πληροφορικής; Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να ανταλλάξετε αυτά τα άυλα «αγαθά» με κάτι που μπορεί να χρειάζεστε –τόσο απλό όσο ένα κούρεμα, ή τόσο εξειδικευμένο όπως μερικές ασκήσεις αυτοάμυνας;

Οι τράπεζες χρόνου κάνουν ακριβώς αυτό!

Φέρνουν σε επαφή ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να ανταλλάξουν υπηρεσίες, και τους ανταμείβει με… χρόνο. Μπερδευτήκατε; Κι όμως, η λογική είναι πολύ απλή.

 trapezaxronou
    Πως λειτουργεί μια Τράπεζα Χρόνου
Η Τράπεζα Χρόνου είναι μια συμβατική ονομασία για έναν θεσμό που σκοπό έχει να καλλιεργήσει στα μέλη τoυ, την ιδέα της ανταλλακτικής οικονομίας. Στην Τ.Χ. πιστώνεσαι με ώρες εθελοντικής εργασίας και με τις μονάδες σου, μπορείς να “αγοράσεις” εθελοντική εργασία από άλλους.

Η Τ.Χ. υποστηρίζει την ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ των μελών της τράπεζας, κοστολογώντας κάθε υπηρεσία με βάση την ώρα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί. Μία ώρα κηπουρικών εργασιών μπορεί να εξισωθεί με μία ώρα μαθήματος ισπανικών ή γιόγκα. Τα μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να “αγοράσουν” υπηρεσίες από το μέλος στο οποίο πρόσφεραν εθελοντικά εργασία, αλλά μπορούν να εξαργυρώσουν τις μονάδες χρόνου που κέρδισαν χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες οποιουδήποτε άλλου μέλους. Οι μονάδες χρόνου ή καλύτερα τα ΤΕΜ (Τιμή Εθελοντικής Μονάδας) είναι το ιδιότυπο εικονικό νόμισμα που χρησιμοποιούν πολλές Τράπεζες Χρόνου, ως βασικό ρυθμιστή των συναλλαγών. Συνεννόηση για την εύρεση και προσφορά υπηρεσιών, γίνεται με την μορφή εσωτερικών αγγελιών στην ιστοσελίδα της εκάστοτε Τράπεζας Χρόνου.

τραπεζα χρόνου

Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή μπορεί κανείς να συναντήσει περίπου 50 Τράπεζες Χρόνου. 33 από αυτές αποτελούν πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε από το υπουργείο εργασίας και το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.Οι υπόλοιπες, ωστόσο, είναι Τ.Χ. που οργανώθηκαν από πολίτες, με ή χωρίς την συνδρομή Μη-Κυβερνητικών οργανώσεων.

Στα παρακάτω link μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Τράπεζα Χρόνου που σας βολεύει

Τ.Χ Ηλιούπολης: http://domesilioupoli.socialcare.gr

Τ.Χ Γλυφάδας: https://www.facebook.com/pages
Τ.Χ. Μεταμόρφωσης:  http://trapezaxronoumetamorfosis.epeksa.gr/
Τ.Χ Αγίου Δημητρίου και Αλίμου: https://www.facebook.com/trapezaxronouagiosdimitriosalimos
Τ.Χ. Ανατολικής Αττικής: http://programa-agelos.gr/trapeza-xronou/
Τ.Χ. Ηρακλείου Αττικής: http://koinonikesdomes.gr/trapezachronou/
Τ.Χ. Αγίας Βαρβάρας: http://www.agiavarvara.gr/view_new/1458
Τ.Χ. Διονύσου: http://www.trapeza-xronou.gr/
Τ.Χ. Παλαιού Φαλήρου & Δάφνης – Υμηττού:  https://www.facebook.com/pages/
Τ.Χ. Αθήνας – Πλ. Συντάγματος: http://www.time-exchange.gr/
Τ.Χ. Πειραιά: https://www.facebook.com/pages
Τ.Χ. Εξαρχείων: http://syntwxronw.org/
Τ.Χ Ασπρόπυργου: https://www.facebook.com/pages
Τ.Χ. Θεσσαλονίκης: http://xronos.diktyodomwnthess.gr/
Τ.Χ. Πάτρας: http://www.trapezahronou.gr/
Τ.Χ. Χαλκίδας: http://sinergia.ergkev.gr/
Τ.Χ Καλαμάτας: https://www.facebook.com/pages

About maryav