Home / Ειδήσεις / Τράπεζες: Μελετούν μερική διαγραφή «κόκκινων» δανείων

Τράπεζες: Μελετούν μερική διαγραφή «κόκκινων» δανείων

Τολμηρές κινήσεις

Αθήνα

Διαγραφές ακόμη και μέρους στεγαστικών δανείων προτίθενται να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Υπό αυτό το πρίσμα, τα ιδρύματα διαμορφώνουν προϊόντα σύμφωνα με τα οποία το δάνειο διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Για το ένα τμήμα καταβάλλεται δόση ενώ το άλλο «παγώνει» και διαγράφεται στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής.

Επίσης, οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν την δυνατότητα σε δανειολήπτες να εξαγοράσουν το στεγαστικό τους πριν από την πώληση σε ειδικό ταμείο, σε αλλά όχι στην ίδια τιμή. Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία συνθήκη αποτελεί ο δανειολήπτης να είναι συνεργάσιμος.

Στο θέμα παρενέβη χθες ο επίτιμος πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας προτείνοντας το μοντέλο «πώλησης και επαναμίσθωσης» του ακινήτου, για όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

Ο κ. Σάλλας πρότεινε να παγώνει μέρος του χρέους κι αν δεν ανεβαίνει η τιμή του ακινήτου να διαγράφεται ενώ να αποπληρώνεται το υπόλοιπο μέρος με συγκεκριμένους όρους.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis