Home / Παιδεία / Το σχολικό κουδούνι θα ηχήσει αυτή την Παρασκευή και στα σχολεία των φυλακών

Το σχολικό κουδούνι θα ηχήσει αυτή την Παρασκευή και στα σχολεία των φυλακών

Έναρξη της σχολικής χρονιάς αυτή την Παρασκευή με το κουδούνι να ηχεί και σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας, στις φυλακές Κορίνθου, Αυλώνα, Βόλου και στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, όπου λειτουργούν σχολεία.

Οι διευθυντές των σχολείων στις φυλακές Αυλώνα, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σχολείο-νησίδα ελευθερίας πίσω από τα κάγκελα, για το δάσκαλο με Δ κεφαλαίο , για τους μαθητές τους που είναι ίδιοι με όλους τους άλλους μαθητές και τις ανάγκες που έχουν.

Στο Δημοτικό σχολείο των φυλακών Αυλώνα, ο αριθμός των μαθητών στις αρχές της εβδομάδας ανερχόταν σε 73, ηλικίας 18-21 ετών. Από αυτούς, οι νεοεισερχόμενοι είναι 32, αλλοδαποί 33, κυρίως μετανάστες από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Τουρκία, χώρες του Μαγκρέμπ και οι υπόλοιποι Ρομά. Διευθυντής είναι ο Νίκος Αρμένης, υπηρετούν σε αυτό ένας δάσκαλος και μια γυμνάστρια,ενώ αναμένεται ένας ακόμη διορισμός, που όπως εκτιμά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ Αρμένης, ο δάσκαλος θα είναι στην έδρα του την ερχόμενη Δευτέρα. Έχει 6 τμήματα που λειτουργούν σε δύο χρονικές ζώνες. Τα τρία, από τις 8.15 έως τις 11.00 το πρωί και τα άλλα τρία από τις 11.10 το πρωί έως τις 13.30 το μεσημέρι.

Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο των φυλακών Αυλώνα, όπου διευθυντής είναι τα τελευταία 15 χρόνια ο Πέτρος Δαμιανός, ο αριθμός των μαθητών δεν είναι ακόμη οριστικός και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι με το νέο νόμο για τις αποφυλακίσεις ο πληθυσμός στις φυλακές έχει μειωθεί πολύ. Βάσει των περυσινών στοιχείων, το 60-70% των μαθητών σε Γυμνάσιο και Λύκειο ήταν αλλοδαποί και το 30% Έλληνες, φέτος όμως, μπορεί η αναλογία να είναι 50-50. Προγραμματίζεται πάντως, η λειτουργία εννέα τμημάτων, έξι στο Γυμνάσιο και τριών στο Λύκειο. Για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ο κ Δαμιανός αναφέρει «πέρυσι, έπρεπε να ήμασταν 17 καθηγητές, και στο τέλος της χρονιάς είχαμε φτάσει τους 15. Φέτος, περιμένουμε τους αναπληρωτές και να δούμε πόσες πιστώσεις θα διατεθούν. Μέχρι να έρθουν οι καθηγητές θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε τα καλοκαιρινά σχολεία ώστε τα παιδιά να ασχολούνται με καλλιτεχνικά, μουσική, γυμναστική, να μην τα ?χάσουμε? και σιγά ?σιγά να μπούμε σε κανονικό πρόγραμμα. Εύχομαι να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση των καθηγητών».

About totritomati