Home / Ελλάδα / Το πρώτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ηνωμένο Βασίλειο παρέλαβε η Ελλάδα

Το πρώτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ηνωμένο Βασίλειο παρέλαβε η Ελλάδα

Έφτασε χθες στην Ελλάδα, το πρώτο μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποστέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανταποκρίθηκε στο αίτημα της χώρας μας, από τις 3 Δεκεμβρίου 2015, για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και διαθέτει συνολικά 1.000 σκηνές και πλαστικά δάπεδα, 8.900 κουβέρτες, 4 γεννήτριες, 5.000 στρώματα.

Από αυτά έφτασαν χτες στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», από Ντουμπάι, 1.000 σκηνές των 5 ατόμων και 560 κουβέρτες, ενώ η παραλαβή του ανθρωπιστικού υλικού αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για το προσφυγικό, ενώ μέχρι στιγμής έχει σταλεί και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια από την Βρετανία, απευθείας σε διάφορες ΜΚΟ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Στο αίτημα της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν συνολικά εννέα χώρες και έχουν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, (Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Γερμανία, της Γαλλία, της Τσεχία, της Ολλανδία, Σλοβακία και Λουξεμβούργο).

Την άφιξη της αποστολής χτες, υποδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και ο Αναπληρωτής Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, ‘Αντριου Στάουντον.

Κατά τη σύντομη συνομιλία των δύο πλευρών πριν την άφιξη της αποστολής, ο Γενικός Γραμματέας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει επιμέρους πτυχές του προσφυγικού ζητήματος προς τον Αναπληρωτή Πρέσβη και να αναδείξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπισή του. Ο κ. Στάουντον από την πλευρά του αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία των δύο κρατών που αναπτύχθηκε για την πραγματοποίηση της αποστολής καθώς και στο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού της επιχείρησης, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Μεταξύ των υλικών που έχουν ζητηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και έχουν διατεθεί από τα κράτη μέλη που εκδήλωσαν την επιθυμία να συνδράμουν συγκαταλέγονται σκηνές, κουβέρτες, κινητές τουαλέτες, γεννήτριες, στρώματα και κρεβάτια, υπνόσακοι, κυστία πρώτων βοηθειών, αντλίες νερού, κοντέινερ στέγασης, ντουζιέρες, θερμαντικά σώματα για τις σκηνές καθώς και είδη ένδυσης όπως μπότες και αδιάβροχα.

Τα υλικά συγκεντρώνονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και αναπτύσσεται η διάθεση τους και με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, μεταφέρθηκαν προχτές (02/02/2016), είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, προς τα κέντρα υποδοχής προσφύγων (Hot Spot) σε Λέρο και Χίο, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος,

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/306066/to-proto-paketo-anthropistikis-voitheias-apo-to-inomeno-vasileio-parelave-i-ellada/#ixzz3zCmiiSiJ
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

 

About totritomati