Home / Ειδήσεις / Το Κυπριακό είναι ξεχωριστό από τα ζητήματα του Αιγαίου επισημαίνει ο Κοτζιάς

Το Κυπριακό είναι ξεχωριστό από τα ζητήματα του Αιγαίου επισημαίνει ο Κοτζιάς

Το Κυπριακό είναι ξεχωριστό πρόβλημα από το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και πρέπει να επιλυθεί πρώτο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στον κυπριακό Τύπο.

«Το Αιγαίο δεν έχει πρόβλημα, η Τουρκία διεκδικεί και προκαλεί πρόβλημα, ενώ το Κυπριακό το έχει ήδη προκαλέσει με την παράνομη κατοχή. Το ένα μπορεί να λυθεί χωρίς το άλλο και προηγείται το Κυπριακό» είπε ο Νίκος Κοτζιάς στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου.

«Εμείς το πρόβλημα που γνωρίζουμε να υπάρχει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είναι άλλης φύσης πρόβλημα από το Κυπριακό, ακόμη και αν από πίσω υποκρύπτονται οι ίδιες αναθεωρητικές λύσεις. Αλλά, τα δύο είναι διαφορετικής φύσης προβλήματα» επισήμανε.

Ο Έλληνας υπουργός διατύπωσε την γνώμη ότι υπάρχει τώρα μια μοναδική ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού που έχει να κάνει με τη γενιά των πολιτικών. Ο Ακιντζί, ανέφερε, νιώθει Τουρκοκύπριος, νιώθει μία σύνδεση με την τουρκική κουλτούρα, αλλά έχει και μία ταυτότητα ως Κύπριος. «Άρα, σήμερα είναι μία καλή στιγμή από μία περίοδο που τελειώνει. Ή θα ανοίξουμε μια καινούρια πόρτα για να την μετεξελίξουμε αυτή την περίοδο ή δεν βλέπω εύκολο στο μέλλον να υπάρχει άλλη ευκαιρία. Δεύτερον, είναι η θέληση του κυπριακού λαού και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Και, τρίτον, έχουμε μία ηγεσία στην Ελλάδα, η οποία θέλει να βοηθήσει στη λύση, χωρίς να ανακατεύεται εκεί που δεν την σπέρνουν» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Πρέπει να ξεχωρίσετε την ασφάλεια στη μεταβατική περίοδο, καθώς και την περίοδο μετά την μετεξέλιξη. Υπάρχει μία μεθοδολογική διαφορά ανάμεσα στη μετεξέλιξη στη συγκεκριμένη περίπτωση και στην ύπαρξη του φαινομένου μετά. Θα επεξεργαστούμε κείμενα σε αυτό το ζήτημα».

Σε ερώτηση, αν κατά την επίσκεψη του αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι στην Αθήνα θα συζητηθεί και το εάν η Ελλάδα θα γίνει χώρα υποδοχής του αμερικανικού φυσικού αερίου, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι η κυβέρνηση θέλει να γίνει η χώρα ενεργειακός κόμβος, καθώς αυτό θα ενισχύσει και τη γεωστρατηγική θέση και την οικονομία της. «Σε αυτό το πλαίσιο ό,τι μπορεί να ωφελήσει τη θέση και την οικονομία της χώρας είναι καλοδεχούμενο» δήλωσε.

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500036350#ref=latestarticles

About basilis progressive