Home / Γενικές ειδήσεις / Το Ιράν, ελκυστικός προορισμός φωτοβολταϊκών

Το Ιράν, ελκυστικός προορισμός φωτοβολταϊκών

Η έννοια του Made in Germany θα μπορούσε να σημαίνει χρήματα για τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην υποανάπτυκτη αλλά με μεγάλη δυναμική και προοπτικές αγορά φωτοβολταϊκών στο Ιράν.

Με την άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν τεθεί κατά του Ιράν, οι γερμανικές επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη εμπορική ευκαιρία, όπως ανέφερε ο όμιλος φωτοβολταϊκών BSW, ο οποίος έχει έδρα το Βερολίνο. Σύμφωνα με το Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων στη Γερμανία, το Ιράν έχει επανεκκινήσει τις 20ετείς συμφωνίες που είχε κλείσει για την ενέργεια και είχε θέσει τη μέθοδο feed-in-tarrifs σε αρκετά κερδοφόρα επίπεδα (από 17 έως 30 λεπτά του ευρώ (0,33 δολάρια) την κιλοβατώρα.

Η πολιτική βούληση στο Ιράν να αναπτύξει επιτυχώς αυτή την αγορά είναι εμφανής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο Joerg Mayer, επικεφαλής της BSW. «Αυτό που μετρά τώρα για τις γερμανικές επιχειρήσεις είναι η ταχύτητα στην εφαρμογή της στρατηγικής και η βούληση για δόμηση επαγγελματικών σχέσεων με το Ιράν», αναφέρει.

Η κυβέρνηση της Angela Merkel δείχνει ήδη κάποια κινητικότητα. Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Sigmar Gabriel μεταβαίνει στις 2 Μαΐου στην Τεχεράνη μαζί με μεγάλη επιχειρηματική αποστολή. Το ταξίδι του αποτελεί συνέχεια των επισκέψεων τον Ιανουάριο από τον Ιρανό πρόεδρο, Hassan Rouhani, στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου ανακοίνωσε την αγορά αεροσκαφών της Airbus αξίας 27 δις. δολαρίων.

Στη σχετική έκθεση της εταιρείας BSW αναφέρεται ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι από τις πιο αξιόπιστες στο Ιράν. Η εταιρεία συνέλλεξε τα στοιχεία σε συνεργασία με τη Wind Group που έχει έδρα την Τεχεράνη.

Ενώ οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Ιράν και Γερμανίας είχαν υποστεί πλήγμα κατά την τελευταία δεκαετία εξαιτίας των κυρώσεων για τα πυρηνικά, η γερμανική βιομηχανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, η οποία έχει χτιστεί πριν από 400 χρόνια, όταν ξεκίνησαν οι εμπορικές συναλλαγές.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός έταιρος του Ιράν και οι επαγγελματικές σχέσεις έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται από το 2014 με τις εμπορικές συναλλαγές να σημειώνουν άνοδο 27% στα 2,7 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση του Rouhani θέλει να ανεβάσει μέχρι το 2020 την δυναμικότητα της εγκατεστημένης ενέργειας στα 5 Gigawatt μέχρι το 2020, ίση με το 5% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας. Η κυβέρνηση του Ιράν είχε θέσει τον στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2012 και πέρυσι είχε φθάσει τα μόλις 150 megawatt καθαρής ενέργειας. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 80% του ιρανικού εδάφους, όπου ο ήλιος καίει 300 ημέρες το χρόνο αποτελεί την ιδανική χώρα για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο φθηνό και πιο εύκολο να εγκαταστήσει κάποιος φωτοβολταϊκά σε σχέση άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει ο αναλυτής Arash Roshan Zamir. «Δεδομένου ότι η ιρανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής ρίξει όλο το βάρος στην αιολική ενέργεια, πλέον υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για τα φωτοβολταϊκά», όπως ανέφερε.

Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα μέχρι στιγμής στο Ιράν είναι κινέζικης κατασκευής και το Ιράν προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές για να δημιουργήσει βιομηχανία η οποία θα υποστηρίζεται από , όπως επισημαίνει η αναφορά. Σύμφωνα με επίσημη πηγή στο Ιράν, το Νοέμβριο, η χώρα είχε ήδη προσεγγίσει τη Γερμανία για μια επένδυση 1.250 megawatt ηλιακής ενέργειας.

 

Πηγή:Insider.gr

About Vassilis Batzis