Home / Διεθνή / Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει την Πέμπτη την έκθεση για το ελληνικό χρέος

Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει την Πέμπτη την έκθεση για το ελληνικό χρέος

Το ΔΝΤ σε συνεδρίασή του την Τετάρτη αποφάσισε πως η συζήτηση για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μετά το δημοψήφισμα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα δημοσιεύσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ σε κείμενό του, σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της πληρωμής της δόσης, αναφέρει πως «δεν θα υπάρξει παράταση των όρων πληρωμής καθώς αυτό αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου». Το Ταμείο διευκρινίζει ακόμη ότι οι μέτοχοι του δεν θα υποστούν ζημίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα προς το ταμείο στις 30 Ιουνίου.

Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως τάσσεται υπέρ μιας «ισορροπημένης προσέγγισης» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη νέα χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ γνωρίζει μέσα από την εμπειρία που εργάζονται με πολλά μέλη της ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο. Προτεραιότητα του Ταμείου παραμένει η παροχή βοήθειας προς τον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο Reuters σημείωσε πως είναι προτιμότερο η Ελλάδα να δώσει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και μετά στην αναδιάρθρωση του χρέους. Σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων αναφέρει πως η κατάσταση παραμένει ασαφής και αβέβαια. «Ελπίζω το ελληνικό δημοψήφισμα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση».

πηγή tvxs

About m bonsu