Home / Ειδήσεις / Τουρκία: Συγκρούσεις με το Ισλαμικό Κράτος – «Ανοίγει» στις ΗΠΑ το Ιντσιρλίκ

Τουρκία: Συγκρούσεις με το Ισλαμικό Κράτος – «Ανοίγει» στις ΗΠΑ το Ιντσιρλίκ

Στο «κόκκινο» η ένταση στην συροτουρκική μεθόριο με την τουρκικό στρατό να εμπλέκεται για πρώτη φορά σε ένοπλη σύγκρουση με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ο θάνατος Τούρκου υπαξιωματικού από πυρά προερχόμενα από το συριακό έδαφος πυροδότησε σε αντίποινα τουρκικό βομβαρδισμό που οδήγησε στο θάνατο ενός τζιχαντιστή, ενώ χτυπήθηκαν και τρία οχήματα της ISIS. Τουρκικά μαχητικά κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα.

Υπό το βάρος των γεγονότων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Άγκυρα έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε προηγουμένως κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον υποδιευθυντή της ΜΙΤ και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου.

Κατά πληροφορίες της Hurriyet, η τουρκική κυβέρνηση κινείται να ανοίξει τη βάση του Ινστιρλίκ στα αμερικανικά αεροσκάφη και έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών για να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση το σχετικό σχέδιο απόφασης.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι Μπαράκ Ομπάμα και Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικώς τις προσπάθειες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στη μάχη κατά του Ισλαμικ Κράτους, ωστόσο αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το εάν υπήρξε συμφωνία για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ινστιρλίκ.

Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας επιβεβαίωσε το θάνατο ενός υπαξιωματικού και των τραυματισμό άλλων δύο στρατιωτών σε επίθεση πέντε ένοπλων τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους σε συνοριακό στρατιωτικό φυλάκιο στην επαρχία Κιλίς, στα σύνορα με την Συρία.

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις απάντησαν με βομβαρδισμούς προς τη συριακή πλευρά των συνόρων από όπου προήλθαν οι πυροβολισμοί, σκοτώνοντας τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους.

Στρατιώτες μετέφεραν τον νεκρό στο τουρκικό έδαφος μαζί με τον τον εκτοξευτήρα ρουκετών ΑΚ-47 και τα πυρομαχικά που είχε στην κατοχή του, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu -το οποίο δημοσιοποίησε φωτογραφία του νεκρού τζιχαντιστή.

Χτυπήθηκαν επίσης τρία αυτοκίνητα του Ισλαμικού Κράτους στον βομβαρδισμό της περιοχής από άρματα μάχης και ολμοβόλα.

Το επεισόδιο χαρακτηρίζεται ως η πρώτη ένοπλη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του τουρκικού στρατού και του Ισλαμικού Κράτους, μεταδίδει στην δικτυακή της πύλη η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Ταυτόχρονα, τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Ντιγιάρμπακιρ με κατεύθυνση τα σύνορα με τα Συρία, όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η επίθεση κατά του τουρκικού στρατιωτικού φυλακίου στην Κιλίς έρχεται εν μέσω έξαρσης βίας στην Τουρκία μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας με τη σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους στο Σουρούτς που κόστισε τη ζωή 32 ανθρώπων προκαλώντας τον τραυματισμό άλλων 100.

Το αιματοκύλισμα στο Σουρούτς προκάλεσε σπιράλ βίας με τη δολοφονία δύο Τούρκων αστυνομικών στο Τσεϊλάνπιναρ την Τετάρτη. Την ευθύνη ανέλαβε το PKK σε αντίποινα για το Σουρούτς, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί δολοφονήθηκαν γιατί «συνεργάζονταν με τις συμμορίες του Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους]».

Νωρίτερα την Πέμπτη σημειώθηκε και δεύτερη επίθεση κατά αστυνομικών στο Ντιγιάρμπακιρ. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την κατάσταση.

Το μακελειό στην τουρκική μεθόριο γιγάντωσε την οργή των Κούρδων της Τουρκίας κατά της κυβέρνησης και του Ταγίπ Ερντογάν, τους οποίους επί μακρόν κατηγορούν ότι έχουν «κάνει τα στραβά μάτια» ή ακόμη και στηρίζουν συγκεκαλυμμένα τη μάχη των τζιχαντιστών κατά των Κούρδων της Συρίας.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500014663#ref=latestarticles

About basilis progressive