Home / Ειδήσεις / Τομά Πικετί: Να θέσει βέτο ο Ολάντ σε περίπτωση Grexit

Τομά Πικετί: Να θέσει βέτο ο Ολάντ σε περίπτωση Grexit

Τη χρήση του γαλλικού βέτο ενάντια σε ένα Grexit ζητά από τον Φρανσουά Ολάντ ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη Δεύτερα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Τις θέσεις αυτές εξέφρασε σε συνέντευξή του στην πρωινή ηλεκτρονική εκπομπή Matinale της εφημερίδας Le Monde.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πώς εκτιμά την την έως τώρα συμπεριφορά του γάλλου προέδρου και πώς θα πρέπει να ενεργήσει έναντι της ελληνικής κρίσης, ο Τ. Πικετί απάντησε: «Ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εκφρασθεί επισήμως, λέγοντας ότι θα θέσει βέτο ενάντια σε μια έξοδο της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε περίπτωση».

«Θεωρώ ότι όποια και εάν είναι η απάντηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τη Δεύτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επιτέλους να δεχθούν τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και όχι για τη μεθαύριο, αλλά τώρα. Εδώ και έξι μήνες συζητάμε […] οι Ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί από το 2012» τόνισε.

«Εάν η Γαλλία συνεχίζει να έχει μια χλιαρή συμπεριφορά, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος, οι συντηρητικοί να καταστρέψουν την Ευρώπη, αποβάλλοντας μια χώρα με έναν εξαιρετικά βίαιο τρόπο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της» σημείωσε.

«Αυτό θα προκαλέσει μια δυσαρέσκεια και μια πικρία στην Ελλάδα το μέγεθος της οποίας δεν μπορούμε να φανταστούμε» επισήμανε.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη «έχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους που φαντάζονται ότι θα επιβάλουμε την τάξη και θα σταθεροποιήσουμε την Ευρωζώνη εκδιώκοντας μια χώρα. Είναι μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και είναι απόλυτα κρίσιμο να εκφρασθεί επισήμως ο Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι η Γαλλία θα θέσει βέτο» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι είναι απολύτως αδύνατο να παρθεί μια απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εάν η Γαλλία αντιστέκεται.

«Θα πρέπει επομένως να επανέλθει στην ευρωπαϊκή σκηνή η Γαλλία με ένα πολύ πιο δυνατό τρόπο απ’ ότι έχει κάνει έως τα τώρα» υπογράμμισε ο Τομά Πικετί.

Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500009772#ref=latestarticles

About Panos Dreamer