Home / Αθλητισμός / Μπάσκετ / Α1 Ανδρών / Τι πάει να πει… ανέτοιμος;

Τι πάει να πει… ανέτοιμος;

Δεν θέλω να σας κουράσω γράφοντας και αναλύοντας για την «υπομονή» που χρειάζεται, για το ότι «η ομάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη», «θέλει τον χρόνο της ώστε να «δέσουν» όλοι μεταξύ τους» κτλ. Τα γνωρίζετε, τα βλέπετε κυρίως όσοι παρακολουθείτε -ειδικά τα τελευταία χρόνια- την κάθε προσπάθεια που γίνεται στον Πειραιά.

Είναι πραγματικότητα όλα αυτά. Το καταλαβαίνετε. Είναι άκρως λογικό και επόμενο. Δεν είναι αυτός ο Ολυμπιακός του Ζαντάρ που θα δούμε σε Κύπελλο, ΟΑΚΑ, Βιτόρια μετέπειτα. Δεν θα είναι ο Ολυμπιακός που θα δούμε με τη Μιλάνο, ίδιος με αυτόν του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου, του Μαΐου. Θεωρώ ότι είναι κάπως σαν δεδομένο στην σκέψη σας όλο αυτό. Αυτό ισχύει για την ομάδα ως σύνολο, ισχύει και για τους παίκτες μεμονωμένα, πόσο μάλλον τους διεθνείς που θα κάνουν κάποια στιγμή «κοιλιά».

Όπως είπε και ο Γιώργος Πρίντεζης στον «ΓΑΥΡΟ», θα «είναι μία κλασική χρονιά, με τα πάνω της αλλά και τα κάτω της».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν ο στόχος θα είναι η συνεχής βελτίωση και η τελειοποίηση του τρόπου με τον οποίο θα αγωνίζεται ο Ολυμπιακός (γνώριμος είναι αυτός) ώστε να είναι ου το δυνατόν στο «πικ» του, τους κρίσιμους μήνες. Όταν και εκεί, που θα κρίνονται οι στόχοι και οι τίτλοι.

Σε όλη αυτή την πορεία ο στόχος θα είναι διπλός: Εξεύρεση χημείας, βελτίωση, αυτοματισμοί αλλά και… αποτελέσματα! Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να μοντάρεται μέσα από τα επίσημα παιχνίδια ωστόσο επειδή μιλάμε για… Ολυμπιακό και όχι για Αρκαδικό (με όλο το συμπάθιο στους νεοφώτιστους) τα αποτελέσματα κρίνονται επιτακτικά. Δεν λέω, θα έρθει και η γκέλα. Θα έρθουν και οι ήττες, είναι απόλυτα λογικό αλλά και υγιές αυτό, ωστόσο ο Ολυμπιακός είναι καταδικασμένος είτε τον Οκτώβριο είτε τον Μάιο, είτε σε επίσημα είτε σε φιλικά να πατάει παρκέ και να «πεθαίνει» για τη νίκη. Χωρίς καμία δικαιολογία, χωρίς κανένα άλλοθι. Με τα δεδομένα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται την κάθε φορά.

Ανέτοιμος ή όχι, έχοντας βρει την χημεία του ή όντας ασύνδετος, ο στόχος στις 8 Οκτωβρίου είναι ένας. Δεν χωρά καμία δικαιολογία για το πρώιμο της εποχής, για τη χημεία που δεν υπάρχει ακόμα και το «δέσιμο» που δεν έχει επέλθει. Μπαίνεις στο παρκέ και απλά… δαγκώνεις δίχως να υπάρξει στιγμή που θα σκεφτείς «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι». Ούτε επίσης θεωρώ ότι πρέπει κανείς από τον Ολυμπιακό (ακόμα και από τον κόσμο) να σκέφτεται το τί κάνει ο Παναθηναϊκός.

Το αν έχει δυναμώσει σε σχέση με πέρσι (είναι οφθαλμοφανές). Το αν δεν θα είναι ακόμα έτοιμος και αυτός, ιδίως από τη στιγμή που έχει νέο προπονητή. Το αν έχει ταξίδια και από την Κίνα βρίσκεται στη Μόσχα. Δεν μπορεί να νοιάζει κανέναν από τον Ολυμπιακό το τι κάνει ο αντίπαλός του και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτός. Τα είδαμε και πέρσι στην αντίστοιχη media day όταν οι περισσότεροι «ερυθρόλευκοι» έλεγαν «έχει απουσίες ο Παναθηναϊκός, έχει αλλαγές στο ρόστερ του, αλλά εμείς θα…». Το είδαμε το «εμείς θα». Δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς αυτό.

Δεν έχει σημασία τι έγινε μετά και δη στο τέλος της σεζόν. Κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό, ιδίως για την εποχή. Ούτε ο Παναθηναϊκός θα είναι ίδιος τον Δεκέμβριο, τον Μάρτιο, τον Μάιο. Ούτε, η Ρεάλ, ούτε η ΤΣΣΚΑ, ούτε κανείς… Σημασία έχει όμως, όντας και ανέτοιμος να παίρνεις αυτό που θέλεις.

Σε τελική ανάλυση μπαίνει τετράδα (γιατί ψηλός περσινός δεν θα υπάρχει) περσινή και βγάζει αυτοματισμούς μόνη της. Και μετά τους αφήνεις να ψάχνονται και να λένε αυτοί «μα είμαστε ανέτοιμοι, είμαστε νέα ομάδα» κτλ. Στον Ολυμπιακό δικαιολογίες δεν χωρούν. Για τον Ολυμπιακό υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα.

Το να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας και να πούμε «δεν είναι φαβορί αυτός γιατί έχει έξι αλλαγές και είναι ανέτοιμος», ή «ο Παναθηναϊκός έχει δυναμώσει οπότε στο άδειο ΣΕΦ είναι 50-50» κτλ. πραγματικά θα είναι σα να… στρουθοκαμηλίζουμε.  Να μην βλέπουμε κατάματα την πραγματικότητα.

Όπως είπε και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος μετά την κλήρωση του πρωταθλήματος που έβγαλε ΟΑΚΑ για τους πρωταθλητές Ελλάδας την 2η αγωνιστική «εμένα μου αρέσουν τα ντέρμπι νωρίς. Πάντα υπάρχουν και δικαιολογίες, τα ψιλοανέτοιμος. Πάντα υπάρχει κάτι… Είναι ωραίο να βλέπεις τις ομάδες και ανέτοιμες. Έτοιμες θα τις δούμε και τον Μάιο».

Ανέτοιμες ή όχι λοιπόν, δεν σημαίνει ότι θα ξεγράψει κάτι. Το αποτέλεσμα θα μείνει. Θα καταγραφεί. Όπως έμεναν και τα «μόνο εσύ» και όλα αυτά που γράφονταν και λέγονταν όταν ο Ολυμπιακός δυνάμωνε με Πεν, Ντόμερκαντ, Άκερ κτλ. στο «άδειο» ΣΕΦ κατά σύμπτωση και τότε και ο Ομπράντοβιτς αποθεώνονταν επειδή έκανε το πιο απλό: Έβαζε τους… περσινούς και καθάριζε την μπουγάδα.

Ανέτοιμοι ήταν και τότε και οι δύο ωστόσο το αποτέλεσμα έγραφε. Ε, να γράψει και τώρα λοιπόν και να αφήσουν τις δικαιολογίες γι αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Ο Ολυμπιακός δεν τις έχει!

Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥΣ

Και μία υποσημείωση για τα… εξω-αγωνιστικά:

Συμφωνώ απόλυτα με τη στάση και το σκεπτικό των Αγγελόπουλων αναφορικά με την περιβόητη «συγνώμη» του Παναθηναϊκού. Με βρίσκουν σύμφωνο τα όσα είπαν στην επίσημη παρουσίαση του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ… πλην ενός!

«Όταν είναι τέτοια η διαφορά τι να πεις για διαιτησία, για διαιτησία λες όταν είναι κοντά. Όταν γίνεται πόντο-πόντο και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, εκεί είναι, όταν είναι 5-0, είναι λιγότερο το θέμα. Υπάρχει θέμα, είναι λιγότερα τα θέματα που γίνονται και αναλύονται και αποφάσεις λανθασμένες ή σωστές. Όταν είναι 5-0, δεν μιλάς πολύ, όταν κάτι είναι πολύ-πολύ κοντά το βλέπεις διαφορετικά την κατάσταση».

Αυτή η τοποθέτηση ανήκει στον Γιώργο Αγγελόπουλο και η οποία με βρίσκει καθόλα αντίθετο. Ακόμα και όταν είσαι δύο σκάλες ανώτερος και κερδίζεις εύκολα αλλά η διαιτησία και γενικότερα το «σύστημα» κάνει ότι μπορεί και κρατάει με νύχια και με δόντια τον όποιο ανταγωνισμό, πρέπει- επιβάλλεται να το επισημαίνεις στον ίδιο βαθμό, στον ίδιο τόνο όπως και όταν αντιμετωπίζεις την ίδια κατάσταση ακριβώς όταν η διαφορά είναι πόντο-πόντο. Νίκες του Ολυμπιακού δεν πρέπει να κρύψουν κάτω από το χαλάκι την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ομάδα από την διαιτησία και το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση είναι το ίδιο και πρέπει να αντιμετωπίζεται και να επισημαίνεται ακριβώς στον ίδιο βαθμό.

ΠΗΓΗ

About gus_maverick