Home / Ειδήσεις / Τι ισχύει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το χτίσιμο του αφορολόγητου

Τι ισχύει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το χτίσιμο του αφορολόγητου

Να κρατούν τις χάρτινες αποδείξεις συνιστά στους φορολογούμενους η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, παρά την εφαρμογή του νόμου για το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι στόχος της χρήσης πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολογήτου είναι η φορολογική συμμόρφωση επαγγελματιών και επιχειρήσεων και όχι η φορολογική επιβάρυνση όσων δεν συγκεντρώνουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό.

Η κ. Παπανάτσιου εξήγησε πως η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος έφερε αύξηση των εσόδων της τάξης του 20%.

Αναφορικά με τα ζευγάρια και τους συνδικαιούχους ενός λογαριασμού, διευκρίνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις επιμερίζεται το εισόδημα για τη συλλογή αποδείξεων.

Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, άρα και η ΔΕΗ μετράνε στο χτίσιμο του αφορολόγητου. Ερωτηθείσα σχετικά με τις περιπτώσεις στις οποίες το όνομα δεν ταυτίζεται με τον λογαριασμό παροχής της ΔΕΗ, είπε ότι τότε η πληρωμή του λογαριασμού δεν θα προσμετράται στο χτίσιμο του αφορολογήτου.

Η Υφυπουργός Οικονομικών συνέστησε στους πολίτες να κρατούν τις αποδείξεις, τουλάχιστον την πρώτη χρονιά («μέχρι να δούμε πως θα εφαρμοστεί το μέτρο»), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Η υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων καρτών από τους επαγγελματίες θα γίνει σταδιακά σε τρεις φάσεις, όπως δήλωσε η Υφυπουργός Οικονομικών. Η πρώτη αφορά εκείνους που ανήκουν στην «υψηλή κατηγορία παραβατικότητας» (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, γιατρούς, κλπ.)

About Andreas Chondros