Home / Lifestyle / Τι θα δούμε στις μουσικές σκηνές και πίστες του χειμώνα

Τι θα δούμε στις μουσικές σκηνές και πίστες του χειμώνα

Τα πρώτα νέα της σεζόν

Οι μουσικές σκηνές και οι πίστες ετοιμάζονται να μας υποδεχτούν από τις αρχές Οκτωβρίου, με τις πρεμιέρες να φτάνουν μέχρι πριν από τις γιορτές. Βαδίζοντας στις συντεταγμένες της περσινής σεζόν, θα φιλοξενήσουν ονόματα και concepts με δοκι­μασμένη δημοτικότητα, χωρίς να αποκλείουμε κάποια έκπληξη από τους πιο τολμηρούς επιχειρηματίες. Μια σεζόν με προτάσεις για όλους, νέους χώρους αλλά και ιντριγκαδόρικα σχήματα.

Όλοι θα έχουν πολλούς, καλούς λόγους για να βγουν έξω το χειμώνα: οι φίλοι του έντεχνου θα ξανασυναντήσουν στις μουσικές σκηνές σχεδόν όλους τους καλλιτέχνες που απόλαυσαν ανά την Ελλάδα στις –σε γενικές γραμμές επιτυχημένες– καλοκαιρινές περιοδείες τους, ενώ εκείνοι της πίστας θα το γλεντήσουν με τα ονόματα που διατηρούν τη δυναμική τους μετά το ξεκαθάρισμα που έγινε στο χώρο του mainstream τραγουδιού.

Εκπλήξεις δεν θα έχουμε πολλές – το πιο ιντριγκαδόρικο πάντρεμα που έχουμε πληροφορηθεί μέχρι τώρα είναι αυτό της Φωτεινής Βελεσιώτου με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, που θα δια­σταυρώσουν το θερμό ταμπεραμέντο τους στην «Ακτή Πειραιώς» προς τα τέλη Νοεμβρίου (η Βελεσιώ­του θα ξεκινήσει τη σεζόν από τον «Σταυρό» με τη Λιζέτα Καλημέρη ). Ενδιαφέρουσα είναι και η σταθερότερη επιστροφή του Αντώνη Ρέμου στις λαϊκές ρίζες, με συνοδηγό τον Χρήστο Νικολόπουλο, στο «Διο­γένης Studio».

 Ελάχιστα μαγαζιά δεν θα ανοίξουν, ενώ στο χάρτη ξαναμπαίνουν ο ιστορικός «Ζυγός» της Πλάκας και το πρώην «W», που αποκτήθηκε από τον Γιάννη Μωράκη και θα λειτουργήσει ως live stage. Οι επικείμενες εκλογές θα επηρεάσουν ελάχιστα τα πράγματα. το ζήτημα είναι η «συμπεριφορά» του κοινού: πόσο συχνά θα βγαίνει; Πόση κατανάλωση θα κάνει; Θα εξακολουθήσει να είναι απρόβλεπτο;

Η πτώση της περσινής σεζόν είναι μεν υπολογίσιμη, αλλά όχι αποθαρρυντική για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι απλώς θα επιλέξουν να κινηθούν με βάση το γνώριμο προφίλ των μαγαζιών τους αλλά και τη δημοτικότητα και το target group των ονομάτων που σκοπεύουν να φιλοξενήσουν.

Πενθήμερο θα είναι κλασικά ανοιχτός ο «Σταυρός του Νότου»: ενδεικτικά Σωκράτης Μάλαμας, Μίλτος Πασχαλίδης, Δημήτρης Ζερβουδάκης και Πάνος Κατσιμίχας με Κίτρινα Ποδήλατα θα βρεθούν στην Κεντρική Σκηνή, Λεωνίδας Μπαλάφας, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και Μαρία Παπαγεωργίου στο Club (το οποίο θα ανοίξει η ανανεωμένη House Band στις 19/9), ενώ η Έλλη Πασπαλά με τον Vassilikos και ο Χρήστος Ζαραλίκος στο Plus. Σε όλα αυτά προσθέστε μικρά γκρουπάκια και άγνωστα ονόματα, από αυτά που ο «Σταυρός» συνηθίζει να συστήνει στο κοινό.

Οι φίλοι του έντεχνου θα ξανασυναντήσουν στις μουσικές σκηνές σχεδόν όλους τους καλλιτέχνες που απόλαυσαν στις περιοδείες, ενώ εκείνοι της πίστας θα το γλεντήσουν με τα ονόματα που διατηρούν τη δυναμική τους μετά το πρόσφατο ξεκαθάρισμα.

Στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο», το οποίο είχε μια δυνατή περσινή σεζόν, επιστρέφει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (από 30/10), ενώ εκεί θα εμφανιστεί και ο Φοίβος Δεληβοριάς. Από το πειραιώτικο «Passport»μαθαίνουμε ότι θα περάσουν οι Μαρίζα Ρίζου, Παύλος Παυλίδης, Χαΐνηδες, Πάνος Μουζουράκης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Αλκίνοος Ιωαννίδης, από νωρίς θα ανοίξει τις πόρτες του και ο «Ρυθμός» με εναλλασσόμενο πρόγραμμα με γνωστά ονόματα και νέες προτάσεις, ενώ η «Άνοδος» θα ξαναλειτουργήσει ως μουσική σκηνή ξεκινώντας, όπως ακούγεται, με νέα σύνθεση της ομάδας Άγαμοι Θύται.

Το «Μπαράκι της Διδότου» (πρώην «Μπαράκι του Βασίλη» ) κέρδισε το στοίχημα της αναβίωσης του όμορφου κλίματος σε αυτό το διαχρονικό στέκι. Αισιόδοξος ο νέος ιδιοκτήτης του, σχεδιάζει να ενισχύσει με γνωστά ονόματα το πρόγραμμα Παρασκευής – Σαββάτου και να κρατήσει το χώρο σχεδόν καθημερινά με live. Στο «Χαμάμ», που διακρίνεται για το μεράκι του στο λαϊκό τραγούδι, ο χειμώνας θα είναι «θεματικός» και άρα εκπαιδευτικός, με ένα φεστιβάλ για το λαϊκό τραγούδι (θα παίξουν σπουδαίοι μπουζουξήδες ) και αφιερώματα στην Μπέλλου και τη Μοσχολιού.

Το «Τσάι στη Σαχάρα» θα συνεχίσει στο retro-vintage ύφος του (Κουμιώτη, Αστεριάδη κ.ά. ), ενώ μικροί χώροι (τύπου «Ρότα» και «Bookabar» ) θα αποτελέσουν και φέτος μια εναλλακτική για χαλαρότερα live ακούσματα. Ο Γιώργος Σαμπάνης θα σηκώσει­ για τρίτη χρονιά τη σημαία του live clubbing στο «Acro» – τα σχήματα­ για τα άλλα μαγαζιά των επιχειρήσεων Μαροσούλη («Φως», «Ιερά Οδός», «Vox») δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά αναμένονται ενδιαφέροντα.

Σε παρόμοια party φάση, το «Cabaret» ότι θα είναι και φέτος σταθερός προορισμός του ανέμελου κλαμπίστικου κοινού (όπως συνέβη το καλοκαίρι στο «Cabaret @ Romeo» ), και το «Camorra» θα ακολουθήσει την ίδια συνταγή όταν ξανανοίξει (πέρυσι είχε τους Onirama).

Περνώντας στις πίστες, ήδη από την ανακοίνωσή της η συνεργασία του Βασίλη Καρρά με τον Γιώρ­γο Μαζωνάκη έχει προκαλέσει «λαϊκές» εξάψεις. και οι δύο υπηρετούν το καθαρόαιμο λαϊκό τραγούδι, αλλά ασκούν μια crossover rock γοητεία που θα οδηγήσει στο «Έναστρον» όχι μόνο τους φίλους του συγκεκριμένου είδους.

Δημοφιλής θα αποδειχτεί και η συνεργασία της Πάολας με τον Κωνσταντίνο Αργυρό στο«Teatro». πώς αλλιώς­ όταν η πρώτη είναι το τρέχον λαϊκό ίνδαλμα και ο δεύτερος επιστρέφει με το απολυτήριο του στρατού. Ο Νίκος Βέρτης κατευθύνεται ξανά με φόρα προς το «Κέντρο Αθηνών», ενώ o Γιάννης Πλούταρχος συνεχίζει μέχρι νεωτέρας στο«Posidonio» και οι Μενιδιάτης – Χολίδης μέχρι αρχές Οκτωβρίου στο «Frangelico».

About gus_maverick