Home / Ειδήσεις / Τι απάντησε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup για το δημοψήφισμα

Τι απάντησε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup για το δημοψήφισμα

Στη δημοσιότητα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τη δραματική ομιλία του στο Eurogroup του Σαββάτου, που συνεδρίασε μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος περιγράφει πώς αντέδρασε όταν οι συναδελφοί του του ζητησαν να εγκαταλείψει την αίθουσα, αλλά και πώς απάντησε όταν οι αλλοι υπουργοί Οικονομικών παρατήρησαν ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος θα ειναι «ναι» ή «όχι» στο ευρώ.

Σύμφωνα με το Mega, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Αυτοί που λένε ότι, ουσιαστικά, αυτό είναι ένα δημοψήφισμα για το ευρώ, η απάντησή μου είναι: ‘Μπορείτε να το πείτε αυτό, αλλά εγώ δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Αυτή είναι δική σας κρίση, δική σας ερμηνεία. Όχι δική μας! Υπάρχει μια λογική για το πως το βλέπετε, αλλά μόνο εάν υπάρχει μια έμμεση απειλή πως ένα όχι από τον ελληνικό λαό στην πρόταση των Θεσμών θα ακολουθήσει από κινήσεις για να βγεί η Ελλάδα, παράνομα, από το ευρώ. Αυτή η απειλή δεν θα είναι συνεπής με τις βασικές Αρχές της Ευρωπαϊκής δημοκρατικής διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Νομικού πλαισίου.
Επιπέον, επισήμανε ότι η ύφεση θα μεγαλώσει, ενώ προσθέτει ότι τα μέτρα που προβλέπει δεν μπορούν να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο. Μάλιστα, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα τονίζει με έμφαση ότι το ερώτημα δεν θα αφορά ναί ή όχι στο ευρώ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε να καθησυχάσει τους ευρωπαίους συναδέλφους του, ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι», τότε η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη συμφωνία με τους δανειστές. «Κάποιοι ανησυχούν ότι μια ψήφος στο ‘ναι’ θα είναι μια ψήφος μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας -μιας και θα προτείνουμε ψήφο στο όχι- και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να υποσχεθούμε στο Eurogroup ότι θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε μια συμφωνία με τους Θεσμούς. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είμαστε αφοσιωμένοι δημοκράτες. Εάν ο λαός μας δώσει καθαρή εντολή για να υπογράψουμε τις προτάσεις των θεσμών, θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να το πράξουμε, ακόμη και αν αυτό σημαίνει μια ανασχηματισμένη κυβέρνηση» σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών αφηγήθηκε την απάντηση γραμματέως από την οποία ζήτησε νομική συμβουλή για το αν μπορέι να εκδώσει ανακοίνωση χωρίς ομοφωνία, και αν μπορεί να συνεδριάσει χωρίς τη συμμετοχή ενός υπουργού, λέγοντας: «Πήρα την εξής απίστευτη απάντηση: Το Eurogroup είναι ένα άτυπο όργανο. Συνεπώς δεν δεσμεύεται από συνθήκες ή γραμμένους κανονισμούς. Παρά το γεγονός ότι η ομοφωνία συμβατικά τηρείται, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν δεσμεύεται από συγκεκριμένους κανόνες. Αφήνω τον αναγνώστη να σχολιάσει μόνος του αυτήν την αξιοσημείωτη δήλωση» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης στο blog του.

Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500008410#ref=latestarticles

About Panos Dreamer