Home / Διεθνή / Την αποδέσμευση 1,7 δισ. ευρώ για το προσφυγικό ανακοίνωσε η Κομισιόν

Την αποδέσμευση 1,7 δισ. ευρώ για το προσφυγικό ανακοίνωσε η Κομισιόν

Έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ για αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Όπως ενημέρωσε η αρμόδια επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ήδη αποφασίστηκε να κινητοποιηθεί επιπλέον 1,7 δισ. από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Το εν λόγω ποσό θα εξυπηρετήσει δύο σκοπούς, αφενός την περαιτέρω στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, αφετέρου την ενισχυση της χρηματοδότησης των ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιτελούν έργο επί τόπου.

Συνολικά, σύμφωνα με την επίτροπο Γκεοργκίεβα, 9,2 δισ. σκοπεύει η Επιτροπή να διοχετεύσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αγγίζοντας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το ανώτατο όριο» των πόρων που δύναται να χρησιμοποιήσει για τη βοήθεια προς «τις χώρες υποδοχής, τις χώρες γειτονίας και τους ίδιους τους πρόσφυγες».

Ως εκ τούτου, κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί η ανάγκη αύξησης της συνδρομής των κρατών μελών γι? αυτόν τον σκοπό, ενώ όπως αναφέρθηκε, εξίσου σημαντική είναι και η ανάγκη στελέχωσης με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό των σχετικών οργανώσεων της ΕΕ, όπως είναι η Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο.

About Panos Dreamer