Home / Internet / Τελεσίγραφο της Ρωσίας για τη φορολόγηση Google, Facebook και Apple

Τελεσίγραφο της Ρωσίας για τη φορολόγηση Google, Facebook και Apple

«Πόσα κερδίζετε από τη Ρωσία;»

Την επιβολή του γνωστού ως Google tax εξετάζει ολοφάνερα πλέον η Ρωσία, η οποία σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε Google, Facebook και Apple, διακρίνοντας ότι διαφορετικά διατηρούν αθέμιτο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εγχώριων ιντερνετικών επιχειρήσεων που καταβάλλουν φόρους για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Από τα χείλη του Τζορμάν Κλιμένκα, του κορυφαίου επίσημου συμβούλου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε θέματα που αφορούν στο Διαδίκτυο έγινε σαφής η πρόθεση της Ρωσίας να διασφαλίσει «τη λειτουργία των εγχώριων ιντερνετικών επιχειρήσεων επί ίσοις όροις με αυτή των ξένων», Google, Apple, Facebook και άλλων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Ο Κλιμένκα είναι ο ιδρυτής της ιντερνετικής πύλης LiveInternet.ru, η οποία παρέχει από το 2008 υπηρεσίες φιλοξενίας μπλογκ, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, dating, προσφορών διαδικτυακών καταστημάτων κ.ά. και δέχεται 21 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα.

«Θα ήθελα να μάθω πόσα αποκομίζει η Google από την παροχή των υπηρεσιών της στη Ρωσία και να προσθέσω 18% σε αυτό», είπε ο Κλιμένκα στον κρατικό ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό την 1η Φεβρουαρίου, αναφερόμενος στο πιθανό πλέον ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα είδος φόρου προστιθέμενης αξίας στις ιντερνετικές υπηρεσίες στη χώρα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει πως «αργά ή γρήγορα» η Google, η Facebook και άλλες εταιρίες κοινωνικής δικτύωσης θα αντιμετωπίσουν το μπλόκο της Ρωσίας εάν δεν συμμορφωθούν με νόμο που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2015 και τους επιβάλλει να αποθηκεύουν τα δεδομένα Ρώσων σε κέντρα φιλοξενία σε ρωσικό έδαφος.

  • Η Google και άλλοι ιντερνετικοί κολοσσοί αντιμετωπίζουν τη σφοδρότητα όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και ευρωπαϊκών χωρών που βλέπουν ότι αποκομίζουν τεράστια ποσά, χωρίς να φορολογούνται ανάλογα με τα έσοδά τους στην εκάστοτε χώρα, εκμεταλλευόμενες τα διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα, αλλά και μεθόδους που αναλύονται στο σκάνδαλο Luxeleaks. Μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία στη Βρετανία, η Google τώρα έχει πιαστεί στην τσιμπίδα και των ιταλικών φορολογικών αρχών.

Επίσης, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι, ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να συνεργαστούν με τον Κλιμένκα για να βεβαιώσουν ότι επικρατούν συνθήκες ισονομίας για τις ιντερνετικές εταιρίες που επιχειρούν στη χώρα. Τους έδωσε δε, προθεσμία να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις έως την 1η Σεπτεμβρίου 2016.

Στο ρωσικό gazetta.ru επαναλαμβάνεται επίσης το τελεσίγραφο Κλιμένκα προς τις αμερικανικές πολυεθνικές σχετικά με την επιτακτική πλέον υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν με το νόμο και να συνεργαστούν με τις αρχές επιβολής του. «Τι θα συμβεί εάν η κυβέρνηση μπλοκάρει το Google και το Facebook; Το Yandex και οι υπόλοιποι θα δουλέψουν περισσότερο, αφού θα έχουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας», είπε αναφερόμενος στην ανταγωνιστική μηχανή αναζήτησης που εδρεύει στη Ρωσία.

Η Google έχει τεθεί στο στόχαστρο και της εγχώριας υπηρεσίας προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού, η οποία έκρινε το Σεπτέμβριο του 2015 ότι η εταιρεία έχει παραβιάσει τον κανονισμό όταν έδινε προτεραιότητα στις δικές της υπηρεσίες στα αποτελέσματα αναζήτησης έναντι εκείνων της Yandex. Διατάχθηκε επίσης, να αλλάξει την τακτική που ακολουθεί σχετικά με τα app που προωθεί προεγκαταστημένα σε smartphone με το δικό της Android, αντιμετωπίζοντας σε διαφορετική περίπτωση την επιβολή προστίμου άνω του 15% των ετήσιων εσόδων της από τη δραστηριότητά της στη Ρωσία.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία, Reuters

About admin