Home / Οικονομία / Τελεσίγραφο για συμφωνία έως την Κυριακή, αλλιώς… χρεοκοπία

Τελεσίγραφο για συμφωνία έως την Κυριακή, αλλιώς… χρεοκοπία

Μήνυμα – τελεσίγραφο προς την Ελλάδα έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει τις προτάσεις της έως την Πέμπτη.

«Ο χρόνος για την Ελλάδα λήγει οριστικά στις 12 Ιουλίου», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε: «δυστυχώς δεν μπορεί να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που τόνισε πως θα αναμένουμε τις προτάσεις και πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit».
Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως το νέο αίτημα της Ελλάδας για τον ESM θα εξεταστεί, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση εξέταση συμφωνίας με προϋπόθεση δέσμευσης στο πλαίσιο των κοινών κανόνων.

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι την Πέμπτη να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εξεταστούν από τους θεσμούς και στη συνέχεια αυτές θα πάνε στο Eurogroup.

Στη συνέχεια όλα αυτά θα εξεταστούν στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής», ανέφερε.
Ο Ντόναλντ Τουσκ μίλησε για την πιο κρίσιμη φάση στην ιστορία και υπογράμμισε πως δεν θα ήθελε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, «που όλοι θα είμαστε ηττημένοι».

«Δεν μου αρέσει να μιλώ για προθεσμίες αλλά πραγματικά η Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία.

Δείξαμε υπευθυνότητα, όμως τώρα έχουμε μόλις πέντε ημέρες για την απόλυτη συμφωνία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση και όλοι μαζί πρέπει να την λύσουμε».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος μιλώντας αμέσως μετά τον Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο για την Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα».

«Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit.

Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

About totritomati