Home / Internet / Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Σαν χθες 12 Οκτωβρίου 2011 πέθανε ο Ντένις Ρίτσι Dennis MacAlistair Ritchie ..  Στις αρχές  του 11ου μήνα εκείνου του έτους είχε πεθάνει και ο Steve Jobs , που ναι μεν ήταν ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά- εμπορικά μυαλά που πέρασαν κατά την διάρκεια της εξελισσόμενης πορείας  των Η/Υ και τον υπόλοιπων ψηφιακών μέσων, που έχουμε σήμερα και χρησιμοποιούμε (είτε σαν μέσο ψυχαγωγίας , είτε σαν μέσο εργασίας – δουλείας.)

Σε αντίθεση όμως με τον Steve Jobs, ποιος ξέρει ποιος ήταν ο Dennis Ritchie; Τι μεγάλες τεχνολογικές διαφορές θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε ο Dennis Ritchie; Ο προαναφερθείς ήταν ένας Αμερικανός επιστήμονας υπολογιστών, αξιοσημείωτος για την επιρροή του σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, με κυριότερη την C, αλλά και σε λειτουργικά συστήματα, όπως το Multics και το Unix. Έχει λάβει το βραβείο Τιούρινγκ το 1983 και το αμερικανικό Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας το 1998. Όταν συνταξιοδοτήθηκε το 2007, ήταν επικεφαλής του τμήματος έρευνας λογισμικού συστημάτων της εταιρείας Lucent Technologies.

Steve Jobs (24 Φεβρουαρίου 1955-5 Οκτωβρίου 2011)

Ο Ρίτσι από κοινού με τον Κεν Τόμσον, ενώ δούλευαν στη Bell, δημιούργησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το λειτουργικό σύστημα Unix το οποίο επηρέασε βαθύτατα την πορεία των λειτουργικών συστημάτων μέχρι σήμερα.

Το GNU/Linux, η οικογένεια του BSD και το OS X της Apple είναι απόγονοι του πολυχρηστικού αυτού του συστήματος το οποίο γράφτηκε στη γλώσσα C (επίσης δημιουργημένη από τον Ρίτσι και Τόμσον) που και αυτή χρησιμοποιείται ευρύτατα μέχρι σήμερα.

Οι δύο προγραμματιστές έγραψαν ακόμη μέρος του συνοδευτικού λογισμικού που χρησιμοποιεί το Unix. Και αυτά τα προγράμματα με την μία ή την άλλη μορφή υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Κοινώς, ήταν ένας από τους «πατεράδες» του Linux (ένα από τα ευρέως πιο γνωστά λειτουργικά συστήματα ανοικτού κώδικα – βασισμένο στο Unix) και της γλώσσας προγραμματισμού C (που στις μέρες μας έχει εξελιχθεί σε C++ , μια από τις γλώσσες που βασίζεται το internet.

Επομένως το πιο σωστό θα ήταν να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»  και όχι να αγιοποιούμε – εξυψώνουμε μόνο όσους θέλουμε. Αυτά ήταν δύο λογία για να ξέρουμε ποιος ήταν ο  Dennis Ritchie και τι θα έχανε η ανθρωπότητα αν δεν υπήρχε αυτός.

Dennis Ritchie (9 Σεπτεμβρίου 1941 - 12 Οκτωβρίου 2011).

Dennis Ritchie (9 Σεπτεμβρίου 1941 – 12 Οκτωβρίου 2011).

gus_maverick

About gus_maverick