Home / Γενικές ειδήσεις / Σ. Ρομπόλης: Oι δανειστές θέλουν σύνταξη 500 ευρώ για 20 χρόνια εργασίας

Σ. Ρομπόλης: Oι δανειστές θέλουν σύνταξη 500 ευρώ για 20 χρόνια εργασίας

Σύνταξη που θα φθάνει στα 500 € για όσους έχουν εργαστεί μέχρι 20 χρόνια προβλέπει ο σχεδιασμός των δανειστών σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα Ρομπόλη.

Μιλώντας στο Mega ο επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είπε πως το ποσοστό αναπλήρωσης θα φθάνει στο 0,8 με βάση τη μελέτη των δανειστών ενώ για πάνω από 20 χρόνια αυτό θα αυξάνεται στο 1,1.

O ίδιος εξήγησε ωστόσο ότι τάσσεται υπέρ της μείωσης του συντελεστή αναπλήρωσης για τις πιο υψηλές συντάξεις και αύξησης για τις πιο χαμηλές ώστε να μπορούν να τροφοδοτούνται οι πιο αδύναμοι ασφαλισμένοι, χωρίς ωστόσο να παραβιάζεται η «αναλογικότητα εισφορών – παροχών».

Ο κ. Ρομπόλης αναφέρθηκε και στα γενικότερα στατιστικά στοιχεία του ασφαλιστικού συστήματος τονίζοντας πως το 2010 η μέση σύνταξη ήταν 1.500 €, «τώρα έχει φθάσει στα 800 – 850 € και εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα της τρόικα η τάση είναι να φθάσει στα 600 €».

Όπως ανέφερε, εάν επιμείνουν οι δανειστές για εξοικονόμηση 2,2 δισ. € μέσα από τη μείωση των συντάξεων τότε οι συντάξεις από 800 € και πάνω θα μειωθούν γύρω στο 12-13%, δηλαδή κατά 100 €.

http://www.cnn.gr/

About gus_maverick