Home / Ειδήσεις / Σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό με την οργή των διαφωνούντων

Σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό με την οργή των διαφωνούντων

Την απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών για το προσφυγικό καλείται να κυρώσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει στις Βρυξέλλες, με τις τέσσερις χώρες από την κεντρική ΕΕ που διαφώνησαν αλλά «παρακάμφθηκαν» να μην κρύβουν την οργή τους. Η Σλοβακία μάλιστα προαναγγέλλει πως προτιμά να μπει σε τροχιά σύγκρουσης παρά να «σεβαστεί αυτήν την επιβολή».

 
Στην ατζέντα της Σύνοδου θα βρεθούν ευρύτερα ζητήματα από το σχήμα των 120.000 που αφορούν το προσφυγικό, όπως τα ερωτήματα για το σύστημα ασύλου, την σταθεροποίηση των χωρών προέλευσης, το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης για τους προσφυγικούς καταυλισμούς σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων -όταν οι ηγέτες, όπως φαίνεται, δεν ασχοληθούν με το να αντιμετωπίσουν την δυσφορία των ανατολικών χωρών μετά την απόφαση της Τρίτης.

 

Το σχέδιο για ανακατανομή 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ πήρε τελικά την Τρίτη την έγκριση της συνάντησης των υπουργών των «28» -η αντίσταση χωρών δεν κάμφθηκε, αλλά ουσιαστικά παρακάμφθηκε με την αρχή της πλειοψηφίας.

Στο σχέδιο δεν συμφωνούσαν η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Η Πολωνία, που αρχικά ήταν αντίθετη και ενδιάμεσα είχε εμφανιστεί «ευέλικτη», τελικά είπε το «ναι». Καταφεύγοντας στην λύση της ψηφοφορίας, οι υπόλοιπες χώρες κατάφεραν να περάσει τελικά η απόφαση που, ουσιαστικά, είναι δεσμευτική για όλους.

Μόνο η Φινλανδία -η οποία έχει διαφορετική αφετηρία από τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ευρώπης- απείχε από την ψηφοφορία και στη συνέχεια δήλωσε ότι θα εφαρμόσει την απόφαση «σε εθελοντική βάση». Στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Ελσίνκι, υπενθυμίζεται, συμμετέχει το ξενοφοβικό κόμμα των «Φινλανδών» (πρώην «Αληθινοί Φινλανδοί»).

Το κλίμα στη συνάντηση των ηγετών την Τετάρτη αναμένται να επηρεάσει η δυσφορία που έχει προκαλέσει στις τέσσερις αυτές χώρες η «παράκαμψή» τους.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ ξανά δεν έχει γίνει απλώς να καταπατώνται από μία πλειοψηφία τα λογικά επιχειρήματα χωρών, απλά και μόνο επειδή η πλειοψηφία δεν μπορούσε να επιτύχει συναίνεση».

«Προτιμώ να διακινδυνεύσω να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Σλοβακίας παρά να σεβαστώ αυτήν την επιβολή» είπε χαρακτηριστικά ο Φίκο.

Ο τσέχος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τη Σύνοδο να ακυρώσει την απόφαση: «Οι πρωθυπουργοί είναι πάνω από τους υπουργούς και υποθέτω ότι υπάρχει μία κάποια ελπίδα να ανακαλέσει η Σύνοδος αυτήν την απόφαση» είπε ο Μίλος Ζέμαν.

Παραδέχθηκε πάντως πως οι «ελπίδες του» για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, καθώς η πλειοψηφία ήταν ισχυρότατη. «Μόνο το μέλλον θα δείξει πόσο μεγάλο λάθος ήταν αυτή η απόφαση» είπε.

Σε πρώτη φάση, θα ανακατανεμηθούν 50.400 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 15.600 πρόσφυγες από την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες.

 

Πηγή: in.gr

About Panos Dreamer