Home / Διεθνή / «Σχεδόν σίγουρα» από το άφαντο Boeing δύο νέα κομμάτια που βρέθηκαν

«Σχεδόν σίγουρα» από το άφαντο Boeing δύο νέα κομμάτια που βρέθηκαν

Θραύσματα ανατολικά των αφρικανικών ακτών

Κουάλα Λουμπούρ
Η Μαλαισία θεωρεί πως δύο νέα κομμάτια που βρέθηκαν στις ακτές της Νοτίου Αφρικής και νησιού ανοικτά του Μαυρίκιου προέρχονται «σχεδόν σίγουρα» από το άφαντο Boeing της Malaysian Airlines.

Αν έχει βάση η βεβαιότητα της Κουάλα Λουμπούρ, θα έχουν εντοπιστεί συνολικά πέντε θραύσματα του αεροσκάφους που είχε εξαφανιστεί χωρίς ίχνος το Μάρτιο του 2014 -έστω κι αν προσφέρουν ελάχιστα στη λύση του γρίφου.

Τα δύο νέα κομμάτια είχαν βρεθεί στη Νότιο Αφρική και στο νησί Ροντρίγκεζ, ανοικτά του Μαυρίκιου. Πρόκειται για ένα τμήμα του περιβλήματος ενός από τους κινητήρες και για ένα τμήμα από το εσωτερικό τοίχωμα του θαλάμου – το πρώτο κομμάτι από το εσωτερικό του αεροσκάφους.

Υποθέτοντας πως τα δύο νέα κομμάτια προέρχονται από το Boeing, και πάλι κανένα από τα μέχρι στιγμής ευρήματα δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για το τι συνέβη στην πτήση MH730.

Οι απαντήσεις βρίσκονται στα μαύρα κουτιά, που παραμένουν άφαντα.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τονγκ Λάι ανέφερε την Πέμπτη πως ομάδα εμπειρογνωμώνων από διάφορες χώρες που εξέτασε τα δύο νέα κομμάτια θεωρεί πως συνάδουν με τον τύπο του αεροσκάφους και ότι πιθανότατα προέρχονται από την MH730.

Tα πέντε θραύσματα έχουν εντοπιστεί σε ακτές σε διάφορα σημεία του Ινδικού Ωκεανού (το πρώτο στη Ρεϋνιόν, τα δύο επόμενα στη Μοζαμβίκη). Ούτε η εξέταση των θαλάσσιων οργανισμών πάνω στις επιφάνειές τους δεν έχει δώσει πολλά στοιχεία για την περιοχή στην οποία μπορεί να έπεσε το αεροσκάφος.

Ήταν εξαρχής αναμενόμενο πως τα θαλάσσια ρεύματα θα παρέσυραν στις ανατολικές ακτές της Αφρικής όσα τμήματα του αεροσκάφους δεν κατέληγαν στο βυθό.

Στο πλαίσιο της έρευνας, συνεργεία και επιστημονικές ομάδες έχουν «χτενίσει» πάνω από 105.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της υποθαλάσσιας περιοχής ανοικτά της Αυστραλίας αναζητώντας το αεροσκάφος, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis