Home / Οικονομία / Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για δημοσιονομικό και ασφαλιστικό

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για δημοσιονομικό και ασφαλιστικό

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών θα έχει στις 11 το πρωί το οικονομικό επιτελείο, όπου θα γίνει μια ανακεφαλαίωση των σημείων που διαφωνούν οι δύο πλευρές, στα δύο μεγάλα μέτωπα του δημοσιονομικού και του ασφαλιστικού, προκειμένου, να κλείσει αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων.

Τα μεγάλα θέματα – όπως το αν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη – παραμένουν ανοιχτά, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των δανειστών για το ασφαλιστικό.

Αγκάθι παραμένει επίσης και η διατήρηση της δεκαπενταετίας.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ενημέρωσε τους δανειστές ότι υπάρχει ένας παράλληλος διάλογος με την κοινωνία και ότι στο αρχικό σχέδιο μπορεί να προκύψουν αλλαγές.
Αισιόδοξος ότι τα χρονοδιαγράμματα βγαίνουν και πως αρκούν δύο εβδομάδες – μετά την επιστροφή του κουαρτέτου – ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο ο Γιώργος Σταθάκης και σημείωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών είναι συνεννοήσιμοι.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί νέα παράταση, με υπουργική απόφαση, για όσους δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά για να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη.
Η προθεσμία θα είναι άνω των 45 ημερών και θα αφορά όσους υπέβαλαν αίτημα μέχρι και τις 31/12/2015.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τέθηκε στη συνάντηση του κουαρτέτου με τη Θεανώ Φωτίου.
Η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης έκανε γνωστό ότι μέχρι την 1η Απριλίου θα γίνει η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς μέσα στο μήνα θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Η κα Φωτίου είπε ακόμα ότι το κόστος της πρόνοιας στη χώρα μας είναι πολύ μικρό και φτάνει το 2,1% του ΑΕΠ, δηλαδή περί στα 3,8 δισ. ευρω, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ φτάνει το 4,2%.
Η κα Φωτίου σημείωσε ότι δεν μπορούμε να ψαλιδίσουμε τα επιδόματα, μπορούμε όμως να τα εξορθολογήσουμε.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών για την συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/306209/sunehizetai-i-diapragmateusi-me-tous-thesmous-gia-dimosionomiko-kai-asfalistiko/#ixzz3zI7DEhmH
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati