Home / Διεθνή / Συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την ηγεσία του Ιράν

Συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την ηγεσία του Ιράν

Διήμερη επίσκεψη

Τεχεράνη, Ιράν
Mε την επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του Α’ Ιρανού αντιπροέδρου Ε. Τζαχανγκίρι, που θεωρείται ομόβαθμος του πρωθυπουργού, άρχισαν οι συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη.

Μετά τις συνομιλίες αναμένεται να γίνει η υπογραφή σειράς συμφωνιών και η συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και με τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι:
  • Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις: Εντονότερος διάλογος σε διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
  • Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
  • Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας. Εντατικοποίηση διμερών επαφών για την συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Τομείς συνεργασίας:

  • Εμπόριο: Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση του όγκου των διμερών επαφών. Τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος: τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προϊόντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσίδων, αλυσίδες εστίασης.
  • Υπηρεσίες: Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύλιση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυλιστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ροές από Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα), οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών από ιρανικό έδαφος).
  • Γεωργικός τομέας: Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοκαλλιέργειες.
  • Ενέργεια: Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα). Φυσικό Αέριο: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας. Ανανεώσιμες πηγές – φωτοβολταϊκά.
  • Υψηλή Τεχνολογία: Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων.
  • Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους)
  • Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες
  • Πολιτισμός: Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.
  • Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς

Στις 13:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο κ. Ραφσαντζανί και μία ώρα αργότερα στις 14:30 με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χ.Ροχανί

Η συνάντηση με τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα γίνει στις 15:30 και στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου A. Λαριτζανί.

Στις 19:30 θα υπάρξει ραντεβού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Α. Σαμκχανί.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την Κυριακή το πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν κατά την επίσκεψή του στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν και διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την ΕΕ.

Απαντώντας στη δήλωση του ιρανού αξιωματούχου ότι είναι ο πιο ανεξάρτητος ηγέτης της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και παρά την κρίση, ανοίγει τα φτερά της συνεργαζόμενη με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως με το Ιράν.

Την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Γιώργος Τσίπρας.

Newsroom ΔΟΛ

Συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την ηγεσία του Ιράν

About admin