Home / Ειδήσεις / Συναγερμός από ΠΟΥ: Εξάπλωση του ιού Ζίκα στην Ευρώπη το καλοκαίρι

Συναγερμός από ΠΟΥ: Εξάπλωση του ιού Ζίκα στην Ευρώπη το καλοκαίρι

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες από τον ιό Ζίκα, που προκαλεί, μεταξύ άλλων, εγκεφαλικές βλάβες σε έμβρυα. Ενημέρωση των πολιτών, ιδιαίτερα των εγκύων, συνιστά ο ΠΟΥ

Ο ιός Ζίκα μπορεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη το καλοκαίρι, ωστόσο οι πιθανότητες επιδημίας είναι λίγες, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

AdTech Ad

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνες που “προτιμούν” τα κουνούπια Aedes,τα οποία είναι φορείς του ιού, δηλαδή οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας, της Ρωσίας, της Γεωργίας και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μαδέρα στην Πορτογαλία.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 18 χώρες, για τις οποίες ο κίνδυνος είναι μέτριος. Στην ίδια κατηγορία είναι και οι Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία ενώ χαμηλός έως μηδενικός είναι για τη Βρετανία και άλλες 35 χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να φροντίσουν για την εξάλειψη των τόπων αναπαραγωγής των κουνουπιών και να βεβαιωθούν ότι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι έγκυες, είναι ενήμερες για τις βλαβερές συνέπειες της νόσου.

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι οι περισσότερες χώρες, στις οποίες μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός Ζίκα, είναι καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα και να προχωρήσουν στην ίαση τους ενώ υπάρχουν και κάποιες που πρέπει να ενισχύσουν τις ικανότητές τους για διάγνωση του ιού.

Ο ιός Ζίκα έχει συνδεθεί με την αύξηση των περιπτώσεων γεννήσεων μωρών με βλάβες στον εγκέφαλο και έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος εξάπλωσης μεγαλώνει στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι, όταν τα κουνούπια Aedes είναι πιο ενεργά.

Πηγή: BBC

About Kostas Athanasoulis