Home / Διεθνή / Συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν στο περιθώριο της COP21

Συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν στο περιθώριο της COP21

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι και συζήτησαν το ζήτημα της συριακής κρίσης όπως επίσης και την κατάσταση στην Ουκρανία, γνωστοποίησε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον επικεφαλής του ρωσικού κράτους ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να αποσυρθεί από την εξουσία στο πλαίσιο της διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας διπλωματικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης και επισήμανε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορούν να αρθούν εφόσον η Μόσχα εκπληρώσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Ομπάμα εξέφρασε τη λύπη του κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να δοθεί ώθηση στην πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Για το ουκρανικό ζήτημα, οι δύο πρόεδροι επισήμαναν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.

 

About m bonsu