Home / Διεθνή / Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για την «ενίσχυση της ευρωζώνης»

Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για την «ενίσχυση της ευρωζώνης»

Τριμερής συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μερκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κατά τη συνάντηση τους θα συζητηθούν θέματα για την ενίσχυση της Ευρωζώνης – ενδεχομένως να συζητηθεί και το ζήτημα της Ελλάδας.
Η τριμερής συνάντηση επιβεβαιώθηκε από ευρωπαϊκή πηγή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης θα είναι η γαλλογερμανική συμβολή στην ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, για την οποία το Παρίσι και το Βερολίνο διατυπώνουν έναν αριθμό προτάσεων «που θα αναπτυχθούν μέσα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνθηκών μέσα στα επόμενα χρόνια».

Περισσότερο μακροπρόθεσμα προτείνουν να εξετασθεί το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. και προβλέπουν να συνεισφέρουν σ’ αυτή την ανάλυση έως το τέλος του 2016, κάτι που φαίνεται να απομακρύνει το σενάριο μιας αλλαγής των συνθηκών, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι δηλώσεις ερμηνεύτηκαν ως ένα μήνυμα προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρώπη, ζητώντας παράλληλα τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. «Η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης είναι μια άσκηση που τελειώνει, ενώ εκείνη που αναλαμβάνει ο κ. Κάμερον αρχίζει», υπογράμμισε ευρωπαϊκή πηγή και πρόσθεσε: «περιμένουμε τώρα να έρθει να μας παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα».

Σημειώνεται πως η ενίσχυση της Ευρωζώνης θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.«Η γαλλογερμανική συμβολή είναι χρήσιμη, αρμόζουσα και κεντρική σ’ αυτή τη διαδικασία», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

πηγή tvxs

About m bonsu