Home / Ειδήσεις / Συνάντηση αυτή την ώρα Τσίπρα-Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου

Συνάντηση αυτή την ώρα Τσίπρα-Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ.Ολάντ, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα. Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00, με περίπου 15 λεπτά καθυστέρηση, απ’ ότι είχε προγραμματιστεί.

Υποδεχόμενος τον γάλλο πρόεδρο ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εκείνος που οργάνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο το 1982.

Απευθυνόμενος προς τον Φρ.Ολάντ, ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του στη χώρα πραγματοποιείται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή.

Η δημιουργική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας «παίρνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στρατηγικό σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές αξίες της. Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθούν η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Οι κ. Τσίπρας και Ολάντ θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς και εν συνεχεία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία που θα απευθύνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο (12:15), καθώς εκτιμάται πως θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως είχε δηλώσει στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ξενάγηση του κ. Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα.

Νωρίς το απόγευμα θα γίνει η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προτού αναχωρήσει (19:00) ο κ. Ολάντ θα έχει συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».

Ο Φρανσουά Ολάντ έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης, συνοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας. Στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον υποδέχθηκαν ο Αλ.Τσίπρας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια ο κ. Ολάντ κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα, για την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, και αμέσως μετά μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, απ’ όπου έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η συζήτηση για το χρέος πρέπει να αρχίσει.

Επίσης, τόνισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και ζήτησε να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ο γάλλος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των επενδύσεων, σημειώνοντας ότι ένας από τους στόχους της επίσκεψής του είναι «να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα».

«Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Φρ.Ολάντ τόνισε πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα και γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα. «Ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Kυπριακό, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της.

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500034572#ref=latestarticles

About basilis progressive