Home / Επικαιρότητα / Συμφωνία για το κλίμα ζητούν οι περτελαιοβιομηχανίες!

Συμφωνία για το κλίμα ζητούν οι περτελαιοβιομηχανίες!

Λίγες μόλις μέρες πριν από τη Σύνοδο του Παρισιού, δέκα μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες προχώρησαν από κοινού στην ασυνήθιστη δήλωση ότι στηρίζουν τη διεθνή προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής. Όμως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντούν με τον αφορισμό «οι εμπρηστές δεν γίνονται καλοί πυροσβέστες».

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι δέκα εταιρείες που συμμετέχουν στην ομάδα Oil and Gas Climate Initiative ζητούν μια «αποτελεσματική» λύση στη σύνοδο του ΟΗΕ, η οποία ξεκινά στα τέλη Νοεμβρίου, με στόχο την υπογραφή συμφωνίας που θα περιορίζει στους 2 βαθμούς Κελσίου την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.

Οι δέκα πετρελαϊκές εταιρείες, στις οποίες αντιστοιχεί το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και αερίου, επισημαίνουν ότι έχουν ήδη καταφέρει να μειώσουν κατά 20% τις δικές τους εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Δεσμεύονται τώρα να περιορίσουν την πρακτική της καύσης ανεπιθύμητων εύφλεκτων αερίων σε πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια, μια πρακτική που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα αντιστοιχεί στις εκπομπές 77 εκατομμυρίων αυτοκινήτων το χρόνο.

Οι εταιρείες ζητούν ακόμα από τις κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν το λιθάνθρακα και να στραφούν σε ένα δικό τους προϊόν, το φυσικό αέριο, του οποίου η καύση παράγει περίπου τη μισή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των BP, Shell, Saudi Aramco, Total, Repsol, Statoil, Eni, Petroelos Mexicanos, Reliance Industries και BG Group -όχι όμως και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες του κλάδου.

Δεδομένου πάντως ότι η χρήση πετρελαίου και αερίου είναι βασική αιτία της παγκόσμιας θέρμανσης, δεν είναι περίεργο που η τελευταία κίνηση εκ μέρους της πετρελαιοβιομηχανίας εκλαμβάνεται περισσότερο ως επιχείρηση δημόσιων σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος της Greenpeace Τσάρλι Κρόνικ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός: «Οι πετρελαϊκές εταιρείες πίσω από αυτή την ανακοίνωση λειτουργούσαν επί χρόνια ως λόμπι με στόχο να υπονομεύσουν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για το κλίμα».

«Ο πλανήτης θα πρέπει να τις ευχαριστήσει για τις συμβουλές τους αλλά να τις απορρίψει ευγενικά. Οι εμπρηστές δεν γίνονται καλοί πυροσβέστες».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει η κυριότερη πηγή ενέργειας μέχρι το 2040, αν και το μερίδιό του στο ενεργειακό μείγμα θα μειώνεται με παράλληλη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών.

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500033456

About basilis progressive