Home / Πολιτισμός / Συγκρατημένοι τώρα οι Αιγύπτιοι για το μυστήριο του Τουταγχαμών

Συγκρατημένοι τώρα οι Αιγύπτιοι για το μυστήριο του Τουταγχαμών

«Τίποτα δεν είναι βέβαιο»

Κάιρο
Επιφυλακτικός για το θέμα των κρυφών θαλάμων που μπορεί να υπάρχουν πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ανατρέποντας εν μέρει την αισιοδοξία που καλλιέργησε ο προκάτοχός του. Την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα των νέων ερευνών.

Απαιτούνται επιπρόσθετες αναλύσεις στον τάφο του Τουταγχαμών προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι εκεί είναι κρυμμένος ο νεκρικός θάλαμος της Νεφερτίτης, υποστήριξε ο νέος υπουργός, τονίζοντας ότι προς το παρόν «τίποτα δεν είναι βέβαιο».

Ο τέως υπουργός Μαμντούχ αλ Νταμάτι που απομακρύνθηκε στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, είχε πει ότι «είναι κατά 90% σίγουρος» ότι ο τάφος του νεαρού φαραώ μπορεί να περιέχει δύο νεκρικές κρύπτες, όπως υποστηρίζει και ο βρετανός αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς.

Ο Ριβς θεωρεί ότι ο ένας από τους δύο υπόγειους θαλάμους στον τάφο του Τουταγχαμών είναι η κρύπτη της Νεφερτίτης, της βασίλισσας που διαδραμάτισε καθοριστικό πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο στην Αίγυπτο πριν από 3.300 χρόνια, στο πλευρό του συζύγου της, Ακενατών.

Η δεύτερη υπόγεια αίθουσα είναι πιθανότατα ένας αποθηκευτικός χώρος που δεν έχει εξερευνηθεί και μάλλον χρονολογείται από την εποχή του Τουταγχαμών.

«Ελπίζω ότι θα βρούμε κάτι, όμως προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο» είπε ο νέος υπουργός Ανάνι μιλώντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis